Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka "Gracja"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 847546" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Można tę sałatkę jeść samą, chociaż najlepiej mi smakuje ze świeżym chlebem posmarowanym masłem i cieniutkim plasterkiem salami.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 seler</p><p>sól</p><p>1/2 szklanki majonezu</p><p>1/2 szklanki jogurtu naturalnego</p><p>2 łyżki octu winnego białego</p><p>czarny pieprz</p><p>1 łyżeczka miodu (miałam gryczany, może być inny)</p><p>2 jabłka</p><p>1 strąk czerwonej marynowanej papryki</p><p>1 strąk świeżej zielonej papryki</p><p></p><p>Seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dusimy 10 minut w małej ilości osolonej wody, następnie odcedzamy i studzimy. W misce mieszamy majonez, jogurt, ocet winny, trochę zmielonego pieprzu i łyżeczkę miodu. Umyte jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a póżniej kroimy w cieniutkie plasterki i natychmiast wkładamy do sosu. Czerwoną marynowaną paprykę kroimy w kostkę, a zieloną po wypestkowaniu w cieniutkie paski. Paprykę i seler dodajemy do jabłek z sosem, mieszamy wszystko i wstawiamy przykrytą sałatkę na godzinę do lodówki. Po wyjęciu lekko solimy i jeszcze raz mieszamy. W oryginalnym przepisie jabłka dajemy ze skórką, ja je obierałam, co zapewne nie miało wpływu na smak sałatki. Jest doskonała na przykład na kolację.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 847546, member: 10341"] Przepis pochodzi z Burdy - Agencja Muza. Można tę sałatkę jeść samą, chociaż najlepiej mi smakuje ze świeżym chlebem posmarowanym masłem i cieniutkim plasterkiem salami. [B]Składniki[/B] 1 seler sól 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki octu winnego białego czarny pieprz 1 łyżeczka miodu (miałam gryczany, może być inny) 2 jabłka 1 strąk czerwonej marynowanej papryki 1 strąk świeżej zielonej papryki Seler obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dusimy 10 minut w małej ilości osolonej wody, następnie odcedzamy i studzimy. W misce mieszamy majonez, jogurt, ocet winny, trochę zmielonego pieprzu i łyżeczkę miodu. Umyte jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a póżniej kroimy w cieniutkie plasterki i natychmiast wkładamy do sosu. Czerwoną marynowaną paprykę kroimy w kostkę, a zieloną po wypestkowaniu w cieniutkie paski. Paprykę i seler dodajemy do jabłek z sosem, mieszamy wszystko i wstawiamy przykrytą sałatkę na godzinę do lodówki. Po wyjęciu lekko solimy i jeszcze raz mieszamy. W oryginalnym przepisie jabłka dajemy ze skórką, ja je obierałam, co zapewne nie miało wpływu na smak sałatki. Jest doskonała na przykład na kolację. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka "Gracja"
Top
Bottom