- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Cudzysłów zastosowany celowo bo coś mi się wydaje, że ta sałatka kalabryjska to by była gdyby w niej nie było ziemniaków a cebula pochodziła z Tropei 
Tak czy siak, jest prosta i smaczna.
Idealna na sierpniowe upały.
3 czerwone cebule pokrojone w cienkie plastry
6 średnich ziemniaków
8 pomidorów (4 wystarczą
) pokrojonych w plastry
15t listków bazylii, porwanych na kawałki
1 łyżka świeżego oregano
Dressing:
125 ml oliwy (użyliśmy nieco mniej)
3 łyżki dobrego octu winnego (białego lub czerwonego)
sól
pieprz
Cebule włożyć do miski z zimna wodą i moczyć około 30 minut.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić, obrać i pokroić w plastry.
Układać plastry ziemniaków, pomidorów i cebuli
Posypać ziołami
Ocet, oliwę, sól i pieprz wymieszać.
Dressingiem polać sałatkę
Tak czy siak, jest prosta i smaczna.
Idealna na sierpniowe upały.
3 czerwone cebule pokrojone w cienkie plastry
6 średnich ziemniaków
8 pomidorów (4 wystarczą
15t listków bazylii, porwanych na kawałki
1 łyżka świeżego oregano
Dressing:
125 ml oliwy (użyliśmy nieco mniej)
3 łyżki dobrego octu winnego (białego lub czerwonego)
sól
pieprz
Cebule włożyć do miski z zimna wodą i moczyć około 30 minut.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić, obrać i pokroić w plastry.
Układać plastry ziemniaków, pomidorów i cebuli
Posypać ziołami
Ocet, oliwę, sól i pieprz wymieszać.
Dressingiem polać sałatkę