Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka "purpurowa"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 876933" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to niezwykle efektowna i oryginalna sałatka, znakomita zarówno do mięsa rosołowego, jak i pieczeni wieprzowej lub drobiu. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>40 dkg buraczków ugotowanych w łupinkach</p><p>30 dkg soczystych, dojrzałych wiśni</p><p>kilka listków zielonej sałaty</p><p>2 łyżki majonezu</p><p></p><p></p><p><strong>Sos</strong></p><p>6 łyżek śmietanki kremówki</p><p>3 łyżki soku cytrynowego</p><p>1 - 2 łyżeczki keczupu</p><p>szczypta soli i pieprzu</p><p></p><p>Ostudzone buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wiśnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i usuwamy z nich pestki. </p><p>Przygotowujemy sos: śmietankę mieszamy z sokiem cytrynowym, keczupem oraz solą i pieprzem do smaku.</p><p>Buraczki i wiśnie mieszamy, zalewamy przygotowanym sosem, ponownie lekko mieszamy i wstawiamy na godzinę lub dwie do lodówki. Płaską salaterkę wykładamy na brzegach liśćmi sałaty, pośrodku, tak żeby była otoczona listkami sałaty, układamy sałatkę i dekorujemy kilkoma &quot;kleksami&quot; majonezu. Bardzo smaczna nawet bez dodatków, ale wypróbujcie ją do mięs pieczonych, gotowanych i smażonych, dopóki jeszcze jest sezon na wiśnie.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 876933, member: 10341"] Jest to niezwykle efektowna i oryginalna sałatka, znakomita zarówno do mięsa rosołowego, jak i pieczeni wieprzowej lub drobiu. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki[/B] 40 dkg buraczków ugotowanych w łupinkach 30 dkg soczystych, dojrzałych wiśni kilka listków zielonej sałaty 2 łyżki majonezu [B]Sos[/B] 6 łyżek śmietanki kremówki 3 łyżki soku cytrynowego 1 - 2 łyżeczki keczupu szczypta soli i pieprzu Ostudzone buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wiśnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Przygotowujemy sos: śmietankę mieszamy z sokiem cytrynowym, keczupem oraz solą i pieprzem do smaku. Buraczki i wiśnie mieszamy, zalewamy przygotowanym sosem, ponownie lekko mieszamy i wstawiamy na godzinę lub dwie do lodówki. Płaską salaterkę wykładamy na brzegach liśćmi sałaty, pośrodku, tak żeby była otoczona listkami sałaty, układamy sałatkę i dekorujemy kilkoma "kleksami" majonezu. Bardzo smaczna nawet bez dodatków, ale wypróbujcie ją do mięs pieczonych, gotowanych i smażonych, dopóki jeszcze jest sezon na wiśnie. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka "purpurowa"
Top
Bottom