Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Salatka ryzowo-szpinakowa z aromatycznym kurczakiem i kalafiorem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1601223" data-attributes="member: 1142"><p>Pyszny aromatyczny melanz przypraw i skladnikow w prostym daniu, idealny na lunch lub obiad, nawet jako kubkowa salatka do szkoly. Danie inspirowane przepisem Jamiego O.</p><p></p><p>dla 4 osob</p><p></p><p><strong>200g brazowego ryzu</strong></p><p><strong>1 maly kalafior, podzielony na rozyczki, te pokrojone na 4</strong></p><p><strong>1 peczek swiezej miety 30g</strong></p><p><strong>12 lyzek jogurtu</strong></p><p><strong>2 cytryny</strong></p><p><strong>1 czybata lyzk kurkumy</strong></p><p><strong>1 czubata lyzka curry w proszku (medium)</strong></p><p><strong>2 lyzki octu balsamicznego</strong></p><p><strong>5 zabkow czosnku</strong></p><p><strong>5cm gruby kawalek swizego imbiru</strong></p><p><strong>4-5 filetow z piersi kurczaka</strong></p><p><strong>1 lyzka nasion kuminu</strong></p><p><strong>1 lyzka nasion czarnej gorczycy</strong></p><p><strong>1 lyzka nasion czarnuszki</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>4 suche popadoms</strong></p><p><strong>liscie szpinaku</strong></p><p><strong>swieze czerwone chilli, pokrojone w cienkie plasterki</strong></p><p><strong>kilka lisci swiezej kolendry </strong></p><p></p><p>Piec rozgrzalam do 225C.</p><p></p><p>Ryz wrzucilam do gotujacej sie osolonej wody, na garnku ustawilam sito i do niego wlozylam pokrojone rozyczki kalafiora. Calosc przykrylam pokrywka. Kalafior parowalam 15 minut, po czym ryz kolejne 12-15 min.</p><p></p><p>Liscie miety wrzucilam do blendera, zachowujac kilka do garnirowania. Dodalam polowe jogurtu, sok z 1 cytryny i szczypte soli. Blendowalam ok 1 min az powstal plynny zielony sos. Przelalam do dzbanuszka i wstawilam do lodowki.</p><p></p><p>Do misy blendera wlozylam pozostaly jogurt i sok z jednej cytryny, kurkume, curry w proszku i ocet balsamiczny oraz posiekany czosnek i imbir. Zblendowalam dokladnie i gotowa marynate wylalam do naczynia do zapiekania. Filety z piersi nacielam ostrym nozem i wlozylam do naczynia z marynata, dokladnie pokrywajac w niej mieso. Wstawilam do pieca. </p><p></p><p>Gdy kalafior nieco zmiekl, wyjelam go z sita po 15 minutach parowania i dorzucilam do piekacego sie miesa, obtaczajac rozyczki w sosie dokladnie. Posypalam calosc kuminem, gorczyca i czarnuszka. Wsunelam do pieca na kolejne 15 min.</p><p></p><p>Odcedzilam ryz na sicie.</p><p></p><p>Popadoms wrzucilam do mikrofali do napuszenia.</p><p></p><p>Na talerzach ulozylam liscie szpinaku, na to warstwe ryzu, nastepnie pokrojone na plastry piersi kurczaka i kalafiory. Calosc polalam mietowym sosem, udekorowalam liscmi miety i kolendry oraz krazkami papryczki chilli. Podalam z popadoms.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1601223, member: 1142"] Pyszny aromatyczny melanz przypraw i skladnikow w prostym daniu, idealny na lunch lub obiad, nawet jako kubkowa salatka do szkoly. Danie inspirowane przepisem Jamiego O. dla 4 osob [B]200g brazowego ryzu 1 maly kalafior, podzielony na rozyczki, te pokrojone na 4 1 peczek swiezej miety 30g 12 lyzek jogurtu 2 cytryny 1 czybata lyzk kurkumy 1 czubata lyzka curry w proszku (medium) 2 lyzki octu balsamicznego 5 zabkow czosnku 5cm gruby kawalek swizego imbiru 4-5 filetow z piersi kurczaka 1 lyzka nasion kuminu 1 lyzka nasion czarnej gorczycy 1 lyzka nasion czarnuszki 4 suche popadoms liscie szpinaku swieze czerwone chilli, pokrojone w cienkie plasterki kilka lisci swiezej kolendry [/B] Piec rozgrzalam do 225C. Ryz wrzucilam do gotujacej sie osolonej wody, na garnku ustawilam sito i do niego wlozylam pokrojone rozyczki kalafiora. Calosc przykrylam pokrywka. Kalafior parowalam 15 minut, po czym ryz kolejne 12-15 min. Liscie miety wrzucilam do blendera, zachowujac kilka do garnirowania. Dodalam polowe jogurtu, sok z 1 cytryny i szczypte soli. Blendowalam ok 1 min az powstal plynny zielony sos. Przelalam do dzbanuszka i wstawilam do lodowki. Do misy blendera wlozylam pozostaly jogurt i sok z jednej cytryny, kurkume, curry w proszku i ocet balsamiczny oraz posiekany czosnek i imbir. Zblendowalam dokladnie i gotowa marynate wylalam do naczynia do zapiekania. Filety z piersi nacielam ostrym nozem i wlozylam do naczynia z marynata, dokladnie pokrywajac w niej mieso. Wstawilam do pieca. Gdy kalafior nieco zmiekl, wyjelam go z sita po 15 minutach parowania i dorzucilam do piekacego sie miesa, obtaczajac rozyczki w sosie dokladnie. Posypalam calosc kuminem, gorczyca i czarnuszka. Wsunelam do pieca na kolejne 15 min. Odcedzilam ryz na sicie. Popadoms wrzucilam do mikrofali do napuszenia. Na talerzach ulozylam liscie szpinaku, na to warstwe ryzu, nastepnie pokrojone na plastry piersi kurczaka i kalafiory. Calosc polalam mietowym sosem, udekorowalam liscmi miety i kolendry oraz krazkami papryczki chilli. Podalam z popadoms. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Salatka ryzowo-szpinakowa z aromatycznym kurczakiem i kalafiorem
Top
Bottom