Sałatka ryżowo-tuńczykowa
Był piątek i goście się zapowiedzieli. I nie bardzo był pomysł z czego sałatkę zrobić, żeby mięska nie używać. I z tego, co akurat było, powstała ta oto sałatka przepyszna.
składniki
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 torebka ryżu ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
1 puszka kukurydzy
0,5 litrowego słoika korniszonów
2 spore jabłka
sól, pieprz, zioła prowansalskie
majonez
sposób przygotowania
Tuńczyka odsączyć z sosu, wyłożyć do miski, rozdrobnić widelcem. Dodać odsączoną kukurydzę, ugotowany i przestudzony ryż, korniszony pokrojone w kostkę i jabłko obrane, wydrążone z nasienia i też pokrojone w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i ziołami, dodać majonezu (ja zużyłam prawie cały mały słoiczek).
Najlepiej odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce do przegryzienia się, ale jest tak dobra, że ciężko jest wytrzymać tyle czekania
.
pzdr
yenn
Był piątek i goście się zapowiedzieli. I nie bardzo był pomysł z czego sałatkę zrobić, żeby mięska nie używać. I z tego, co akurat było, powstała ta oto sałatka przepyszna.
składniki
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 torebka ryżu ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
1 puszka kukurydzy
0,5 litrowego słoika korniszonów
2 spore jabłka
sól, pieprz, zioła prowansalskie
majonez
sposób przygotowania
Tuńczyka odsączyć z sosu, wyłożyć do miski, rozdrobnić widelcem. Dodać odsączoną kukurydzę, ugotowany i przestudzony ryż, korniszony pokrojone w kostkę i jabłko obrane, wydrążone z nasienia i też pokrojone w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i ziołami, dodać majonezu (ja zużyłam prawie cały mały słoiczek).
Najlepiej odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce do przegryzienia się, ale jest tak dobra, że ciężko jest wytrzymać tyle czekania
pzdr
yenn