U mnie ostatnio wszystko na kalafiorowo. Tę sałatkę znalazłam w "Smakach i aromatach". Dzisiaj, w te upały, będzie moim obiadem. Jak zwykle proporcje obliczone są dla 4 osób i na tyle podaję składniki.
Składniki
- 1 nieduży kalafior
- puszka zielonego groszku (świeżego 20 dkg)
- 3 pomidory
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pęczek koperku (jak duży, to połowa)
- po 4 łyżki majonezy i jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Po umyciu kalafiora dzielimy na małe różyczki. W oryginalnym przepisie kalafiora nie gotujemy, ale ja sparzyłam go przez chwilę, czego Wy nie musicie robić. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, zanurzamy je na chwilę we wrzątku i już bez trudu zdejmujemy. Obrane pomidory dzielimy na ósemki. Odcedzamy groszek (świeży gotujemy kilka minut w osolonym i posłodzonym wrzątku), jajka siekamy w grubą kostkę, a koperek tniemy nożyczkami (stary, dobry sposób).
W miseczce ucieramy zmiażdżony czosnek ze sporą szczyptą soli i pieprzem. Wlewamy do miseczki jogurt i majonez. Ubijamy puszysty krem. Wsypujemy do salaterki wszystkie składniki sałatki, lekko solimy i polewamy majonezowym sosem.
Podajemy na lekką kolację lub jako dodatek do gotowanego drobiu, smażonej ryby.
Sałatka jest naprawdę bardzo dobra, a ja na drugi raz nie będę parzyła kalafiora.
Składniki
- 1 nieduży kalafior
- puszka zielonego groszku (świeżego 20 dkg)
- 3 pomidory
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pęczek koperku (jak duży, to połowa)
- po 4 łyżki majonezy i jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
Po umyciu kalafiora dzielimy na małe różyczki. W oryginalnym przepisie kalafiora nie gotujemy, ale ja sparzyłam go przez chwilę, czego Wy nie musicie robić. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, zanurzamy je na chwilę we wrzątku i już bez trudu zdejmujemy. Obrane pomidory dzielimy na ósemki. Odcedzamy groszek (świeży gotujemy kilka minut w osolonym i posłodzonym wrzątku), jajka siekamy w grubą kostkę, a koperek tniemy nożyczkami (stary, dobry sposób).
W miseczce ucieramy zmiażdżony czosnek ze sporą szczyptą soli i pieprzem. Wlewamy do miseczki jogurt i majonez. Ubijamy puszysty krem. Wsypujemy do salaterki wszystkie składniki sałatki, lekko solimy i polewamy majonezowym sosem.
Podajemy na lekką kolację lub jako dodatek do gotowanego drobiu, smażonej ryby.
Sałatka jest naprawdę bardzo dobra, a ja na drugi raz nie będę parzyła kalafiora.