Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka smakosza
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1309975" data-attributes="member: 10341"><p>U mnie ostatnio wszystko na kalafiorowo. Tę sałatkę znalazłam w &quot;Smakach i aromatach&quot;. Dzisiaj, w te upały, będzie moim obiadem. Jak zwykle proporcje obliczone są dla 4 osób i na tyle podaję składniki.</p><p></p><p><strong>Składniki </strong></p><p><strong>- </strong>1 nieduży kalafior</p><p>- puszka zielonego groszku (świeżego 20 dkg)</p><p>- 3 pomidory</p><p>- 2 jajka ugotowane na twardo</p><p>- pęczek koperku (jak duży, to połowa)</p><p>- po 4 łyżki majonezy i jogurtu</p><p>- 1 ząbek czosnku</p><p>- sól i pieprz</p><p></p><p>Po umyciu kalafiora dzielimy na małe różyczki. W oryginalnym przepisie kalafiora nie gotujemy, ale ja sparzyłam go przez chwilę, czego Wy nie musicie robić. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, zanurzamy je na chwilę we wrzątku i już bez trudu zdejmujemy. Obrane pomidory dzielimy na ósemki. Odcedzamy groszek (świeży gotujemy kilka minut w osolonym i posłodzonym wrzątku), jajka siekamy w grubą kostkę, a koperek tniemy nożyczkami (stary, dobry sposób). </p><p>W miseczce ucieramy zmiażdżony czosnek ze sporą szczyptą soli i pieprzem. Wlewamy do miseczki jogurt i majonez. Ubijamy puszysty krem. Wsypujemy do salaterki wszystkie składniki sałatki, lekko solimy i polewamy majonezowym sosem. </p><p>Podajemy na lekką kolację lub jako dodatek do gotowanego drobiu, smażonej ryby.</p><p>Sałatka jest naprawdę bardzo dobra, a ja na drugi raz nie będę parzyła kalafiora.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1309975, member: 10341"] U mnie ostatnio wszystko na kalafiorowo. Tę sałatkę znalazłam w "Smakach i aromatach". Dzisiaj, w te upały, będzie moim obiadem. Jak zwykle proporcje obliczone są dla 4 osób i na tyle podaję składniki. [B]Składniki - [/B]1 nieduży kalafior - puszka zielonego groszku (świeżego 20 dkg) - 3 pomidory - 2 jajka ugotowane na twardo - pęczek koperku (jak duży, to połowa) - po 4 łyżki majonezy i jogurtu - 1 ząbek czosnku - sól i pieprz Po umyciu kalafiora dzielimy na małe różyczki. W oryginalnym przepisie kalafiora nie gotujemy, ale ja sparzyłam go przez chwilę, czego Wy nie musicie robić. Skórkę pomidorów nacinamy na krzyż, zanurzamy je na chwilę we wrzątku i już bez trudu zdejmujemy. Obrane pomidory dzielimy na ósemki. Odcedzamy groszek (świeży gotujemy kilka minut w osolonym i posłodzonym wrzątku), jajka siekamy w grubą kostkę, a koperek tniemy nożyczkami (stary, dobry sposób). W miseczce ucieramy zmiażdżony czosnek ze sporą szczyptą soli i pieprzem. Wlewamy do miseczki jogurt i majonez. Ubijamy puszysty krem. Wsypujemy do salaterki wszystkie składniki sałatki, lekko solimy i polewamy majonezowym sosem. Podajemy na lekką kolację lub jako dodatek do gotowanego drobiu, smażonej ryby. Sałatka jest naprawdę bardzo dobra, a ja na drugi raz nie będę parzyła kalafiora. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka smakosza
Top
Bottom