Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka w buraczkach
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 836854" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam w czasopiśmie Świat&Ludzie, bodajże w lutowym numerze. Była tego dużo, zmniejszyłam więc ilość składników, chociaż i tak wyszło jej sporo. Powiedziałabym, że jest bardzo ekonomiczna.</p><p></p><p>[ATTACH=full]39812[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>2 buraki ćwikłowe (0,5 kg)</p><p>20 dkg kukurydzy z puszki</p><p>1 jabłko (20 dkg - można wziąć mniejsze)</p><p>2 jajka ugotowane na twardo</p><p>1 cebula (4 dkg)</p><p>cukier do smaku (około 1,5 łyżeczki)</p><p>1 niepełna łyżka soku z cytryny</p><p>2 łyżki majonezu + 2 łyżki śmietany 12 %</p><p>sól i pieprz do smaku</p><p></p><p>Buraki umyć, ugotować do miękkości w łupinach, potem ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Każdą połówkę wydrążyć łyżeczką, zostawiając ścianki grubości około 1 - 1,5 cm. Wydrążone środki posiekać dość drobno i przełożyć do sporej miski. Ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę, cebulkę drobno posiekać, a obrane jabłko, po usunięciu gniazda nasiennego, też pokroić w niewielką kostkę. Wszystkie pokrojone i posiekane składniki dołożyć do miski z buraczkami i wymieszać. Skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć do smaku, dodać cukier, znów wymieszać i polać majonezem połączonym ze śmietaną. Wszystko razem wymieszać, spróbować i jeśli trzeba doprawić do smaku. Połówki buraków lekko posolić wewnątrz, napełnić wymieszaną sałatką i podawać na liściach sałaty. </p><p>Samej sałatki wychodzi sporo, a po nadzianiu połówek buraczków, jeszcze jej zostaje. Jest jednak tak smaczna, że można ją zjeść już bez nadziewania do końca. Doskonała przystawka, dekoracyjna i bardzo smaczna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 836854, member: 10341"] Przepis znalazłam w czasopiśmie Świat&Ludzie, bodajże w lutowym numerze. Była tego dużo, zmniejszyłam więc ilość składników, chociaż i tak wyszło jej sporo. Powiedziałabym, że jest bardzo ekonomiczna. [ATTACH=full]39812[/ATTACH] [B]Składniki[/B] 2 buraki ćwikłowe (0,5 kg) 20 dkg kukurydzy z puszki 1 jabłko (20 dkg - można wziąć mniejsze) 2 jajka ugotowane na twardo 1 cebula (4 dkg) cukier do smaku (około 1,5 łyżeczki) 1 niepełna łyżka soku z cytryny 2 łyżki majonezu + 2 łyżki śmietany 12 % sól i pieprz do smaku Buraki umyć, ugotować do miękkości w łupinach, potem ostudzić, obrać i przekroić na połówki. Każdą połówkę wydrążyć łyżeczką, zostawiając ścianki grubości około 1 - 1,5 cm. Wydrążone środki posiekać dość drobno i przełożyć do sporej miski. Ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę, cebulkę drobno posiekać, a obrane jabłko, po usunięciu gniazda nasiennego, też pokroić w niewielką kostkę. Wszystkie pokrojone i posiekane składniki dołożyć do miski z buraczkami i wymieszać. Skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć do smaku, dodać cukier, znów wymieszać i polać majonezem połączonym ze śmietaną. Wszystko razem wymieszać, spróbować i jeśli trzeba doprawić do smaku. Połówki buraków lekko posolić wewnątrz, napełnić wymieszaną sałatką i podawać na liściach sałaty. Samej sałatki wychodzi sporo, a po nadzianiu połówek buraczków, jeszcze jej zostaje. Jest jednak tak smaczna, że można ją zjeść już bez nadziewania do końca. Doskonała przystawka, dekoracyjna i bardzo smaczna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka w buraczkach
Top
Bottom