- Cze 20, 2011
- 2
- 0
- 0
Odświeżona wersja klasycznej Sałatki Waldorf, chociaż można by się pokusić o stwierdzenie, że jest to wariacja na temat. Do jabłek dodałam gruszki i banany, a majonez zastąpiłam dressingiem musztardowo-miodowym. W klasycznej wersji sałatki użyłam bulwy selera, tym razem, zresztą zgodnie z przepisem, dodałam seler naciowy. Jak dla mnie bomba
)
Dressing:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki miodu
Sałatka:
2 łodygi selera naciowego
2 jabłka
2 gruszki
2 banany
1/2 szklanki orzechów włoskich połamanych na duże kawałki
Przygotowanie dressingu - wszystkie składniki umieścić w małym słoiku z nakrętką i wstrząsnąć, aż składniki się połączą. Odstawić.
Przygotowanie sałatki - łodygi selera pokroić w 1 cm kostki, Jabłka i gruszki również pokroić w kostkę a banany w półplasterki. Umieścić wszystkie pokrojone składniki w misce, dodać orzechy, polać dressingiem i dobrze wymieszać.
Sałatkę chłodzić w lodówce co najmniej godzinę. Jeśli sałatka znajdowała się w lodówce dłużej niż godzinę, przed podaniem trzymać przez 20 minut w temperaturze pokojowej.
Przepis pochodzi z książki Miód. Ponad 75 smakowitych i zdowych przepisów.
http://wrotkaonline.blox.pl/html

Dressing:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
1 łyżeczka musztardy
3 łyżki miodu
Sałatka:
2 łodygi selera naciowego
2 jabłka
2 gruszki
2 banany
1/2 szklanki orzechów włoskich połamanych na duże kawałki
Przygotowanie dressingu - wszystkie składniki umieścić w małym słoiku z nakrętką i wstrząsnąć, aż składniki się połączą. Odstawić.
Przygotowanie sałatki - łodygi selera pokroić w 1 cm kostki, Jabłka i gruszki również pokroić w kostkę a banany w półplasterki. Umieścić wszystkie pokrojone składniki w misce, dodać orzechy, polać dressingiem i dobrze wymieszać.
Sałatkę chłodzić w lodówce co najmniej godzinę. Jeśli sałatka znajdowała się w lodówce dłużej niż godzinę, przed podaniem trzymać przez 20 minut w temperaturze pokojowej.
Przepis pochodzi z książki Miód. Ponad 75 smakowitych i zdowych przepisów.
http://wrotkaonline.blox.pl/html