Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka Waldorf
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 917799" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to znana na świecie sałatka, idealne połączenie warzyw i owoców z doskonałym sosem. Szukałam jej na forum, ale wyszukiwarka nic nie wykazała, więc wpisuję przepis pochodzący z wydanej przez TENTEN Encyklopedii Sztuki Kulinarnej &quot;Sałaty i sałatki&quot;, autorstwa pani Danuty Łebkowskiej. Porcja obliczona dla 6 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>25 dkg selera (korzeniowego)</p><p>25 dkg winnych jabłek</p><p>1 banan</p><p>10 dkg łuskanych orzechów</p><p>2 łyżki soku cytrynowego</p><p></p><p><strong>sos</strong></p><p>8 dkg majonezu</p><p>1 łyżka soku cytrynowego</p><p>4 łyżki (50ml) słodkiej śmietany</p><p></p><p>Seler obieramy, myjemy i kroimy na plastry, a następnie na kwadraty wielkości 1,5 cm. Zalewamy małą ilością wrzącej wody, dodajemy łyżkę soku cytrynowego i gotujemy 5 minut. Powinien być lekko twardy i jędrny. Odcedzamy i studzimy.</p><p>Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy siekamy, z banana zdejmujemy skórkę, kroimy na plasterki i skrapiamy łyżką soku cytrynowego, żeby nie ściemniał. </p><p>Przygotowujemy sos. Majonez mieszamy z sokiem cytrynowym i słodką śmietaną.</p><p>Owoce i seler przekładamy do salaterki, dodajemy połowę orzechów, zalewamy przygotowanym sosem, mieszamy i oziębiamy w lodówce. Przed podaniem, jeśli chcemy, przekładamy do pucharków i posypujemy pozostałymi orzechami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 917799, member: 10341"] Jest to znana na świecie sałatka, idealne połączenie warzyw i owoców z doskonałym sosem. Szukałam jej na forum, ale wyszukiwarka nic nie wykazała, więc wpisuję przepis pochodzący z wydanej przez TENTEN Encyklopedii Sztuki Kulinarnej "Sałaty i sałatki", autorstwa pani Danuty Łebkowskiej. Porcja obliczona dla 6 osób. [B]Składniki [/B]25 dkg selera (korzeniowego) 25 dkg winnych jabłek 1 banan 10 dkg łuskanych orzechów 2 łyżki soku cytrynowego [B]sos[/B] 8 dkg majonezu 1 łyżka soku cytrynowego 4 łyżki (50ml) słodkiej śmietany Seler obieramy, myjemy i kroimy na plastry, a następnie na kwadraty wielkości 1,5 cm. Zalewamy małą ilością wrzącej wody, dodajemy łyżkę soku cytrynowego i gotujemy 5 minut. Powinien być lekko twardy i jędrny. Odcedzamy i studzimy. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy siekamy, z banana zdejmujemy skórkę, kroimy na plasterki i skrapiamy łyżką soku cytrynowego, żeby nie ściemniał. Przygotowujemy sos. Majonez mieszamy z sokiem cytrynowym i słodką śmietaną. Owoce i seler przekładamy do salaterki, dodajemy połowę orzechów, zalewamy przygotowanym sosem, mieszamy i oziębiamy w lodówce. Przed podaniem, jeśli chcemy, przekładamy do pucharków i posypujemy pozostałymi orzechami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka Waldorf
Top
Bottom