Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka wiosenna
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1293587" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Sałatka wiosenna</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]73479[/ATTACH]</p><p></p><p>125 g dzikiego i długoziarnistego ryżu (po połowie)</p><p>250 g zielonych szparagów</p><p>350 g piersi z kurczaka</p><p>500 g truskawek</p><p>250 g pieczarek</p><p>sok z połowy cytryny</p><p>125 ml rosołu</p><p>75 g creme fraiche</p><p>olej, sól, pieprz oraz odrobina cukru.</p><p>2 łyżki oliwy</p><p></p><p>1. Do 250 ml wrzącej osolonej wody z malutkim kawałeczkiem masła wsypujemy ryż. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 20 minut. Następnie sypki już ryż ochładzamy.</p><p>2. Szparagom odcinamy końcówki (jakieś 2 cm), następnie przekrawamy je na połowę. Do gotującej się osolonej i pocukrzonej wody dodajemy najpierw części szparagów bez główek; gotujemy je 4 minuty, następnie dodajemy pozostałe i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez następne 5 minut. Odcedzamy i studzimy.</p><p>3. Piersi kurczaka solimy i pieprzymy (raczej mocno). Rozgrzewamy tłuszcz i na nim obsmażamy przez 10 minut ze wszystkich stron mięso aż będzie mocno złotawe. Studzimy i kroimy pod kątem w paski. (pozostawiamy tłuszcz na patelni!!!)</p><p>4. Pieczarki kroimy w plasterki i na maśle maksymalnie przez 1 minute smażymy. (tak by tylko minimalnie zmieniły kolorek).</p><p>5. Ryż mieszamy z szparagami dodając sok z cytryny i 2 łyżki oliwki.</p><p>6. Truskawki przepoławiamy i mieszamy z pieczarkami i następnie wszystko delikatnie mieszamy z ryżem. Solimy i pieprzymy do smaku. (albo i nie).</p><p>7. Na sałatkę układamy plasterki mięsa. Pozostały nam tłuszcz na patelni mieszamy z 125 ml rosołu, redukujemy do połowy, dodajemy 75 g creme fraiche. Powstałym sosem polewamy mięso na sałatce.</p><p></p><p>Ps . W oryginalnym przepisie pieczarki do sałatki podano surowe.</p><p>Ps2. Przepis pochodzi z książki : Salate - köstlich, knackig & frisch</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1293587, member: 140"] [SIZE=14][B]Sałatka wiosenna[/B][/SIZE] [ATTACH=full]73479[/ATTACH] 125 g dzikiego i długoziarnistego ryżu (po połowie) 250 g zielonych szparagów 350 g piersi z kurczaka 500 g truskawek 250 g pieczarek sok z połowy cytryny 125 ml rosołu 75 g creme fraiche olej, sól, pieprz oraz odrobina cukru. 2 łyżki oliwy 1. Do 250 ml wrzącej osolonej wody z malutkim kawałeczkiem masła wsypujemy ryż. Przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 20 minut. Następnie sypki już ryż ochładzamy. 2. Szparagom odcinamy końcówki (jakieś 2 cm), następnie przekrawamy je na połowę. Do gotującej się osolonej i pocukrzonej wody dodajemy najpierw części szparagów bez główek; gotujemy je 4 minuty, następnie dodajemy pozostałe i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez następne 5 minut. Odcedzamy i studzimy. 3. Piersi kurczaka solimy i pieprzymy (raczej mocno). Rozgrzewamy tłuszcz i na nim obsmażamy przez 10 minut ze wszystkich stron mięso aż będzie mocno złotawe. Studzimy i kroimy pod kątem w paski. (pozostawiamy tłuszcz na patelni!!!) 4. Pieczarki kroimy w plasterki i na maśle maksymalnie przez 1 minute smażymy. (tak by tylko minimalnie zmieniły kolorek). 5. Ryż mieszamy z szparagami dodając sok z cytryny i 2 łyżki oliwki. 6. Truskawki przepoławiamy i mieszamy z pieczarkami i następnie wszystko delikatnie mieszamy z ryżem. Solimy i pieprzymy do smaku. (albo i nie). 7. Na sałatkę układamy plasterki mięsa. Pozostały nam tłuszcz na patelni mieszamy z 125 ml rosołu, redukujemy do połowy, dodajemy 75 g creme fraiche. Powstałym sosem polewamy mięso na sałatce. Ps . W oryginalnym przepisie pieczarki do sałatki podano surowe. Ps2. Przepis pochodzi z książki : Salate - köstlich, knackig & frisch [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka wiosenna
Top
Bottom