Sałatka wiosenna

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Sałatka wiosenna

10 jajek
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki śmietany 12% kwaśnej
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek rzodkiewek
sól, pieprz, pieprz ziołowy


sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić każde na 8 części. Szczypiorek posiekać, rzodkiewki pokroić w plasterki ( ja to robię malakserem). W kubeczku wymieszać majone, śmietanę, sporo soli ( ma być bardzo słone, chodzi o to aby tylko raz mieszać, aby się jajka nie rozwaliły), przyprawy. Do miski włożyć jajka, szczypior, rzodkiewki, polać sosem, lekko zamieszać. Wstawić na co najmniej 1/2 godziny aby się wszystko przegryzło (miskę należy przykryć, aby zapach szczypiorku nie unosił się w lodówce). Podawać ze świeżym pieczywem.



dodatkowe informacje
Składniki sałatki powinny pływać w sosie, ale bez przesady
icon_smile.gif
. Jeżeli majonez jest bardzo gęsty, można dodać więcej śmietany.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy