Sałatka wiosenna
10 jajek
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki śmietany 12% kwaśnej
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek rzodkiewek
sól, pieprz, pieprz ziołowy
sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić każde na 8 części. Szczypiorek posiekać, rzodkiewki pokroić w plasterki ( ja to robię malakserem). W kubeczku wymieszać majone, śmietanę, sporo soli ( ma być bardzo słone, chodzi o to aby tylko raz mieszać, aby się jajka nie rozwaliły), przyprawy. Do miski włożyć jajka, szczypior, rzodkiewki, polać sosem, lekko zamieszać. Wstawić na co najmniej 1/2 godziny aby się wszystko przegryzło (miskę należy przykryć, aby zapach szczypiorku nie unosił się w lodówce). Podawać ze świeżym pieczywem.
dodatkowe informacje
Składniki sałatki powinny pływać w sosie, ale bez przesady
. Jeżeli majonez jest bardzo gęsty, można dodać więcej śmietany.
10 jajek
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki śmietany 12% kwaśnej
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek rzodkiewek
sól, pieprz, pieprz ziołowy
sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, pokroić każde na 8 części. Szczypiorek posiekać, rzodkiewki pokroić w plasterki ( ja to robię malakserem). W kubeczku wymieszać majone, śmietanę, sporo soli ( ma być bardzo słone, chodzi o to aby tylko raz mieszać, aby się jajka nie rozwaliły), przyprawy. Do miski włożyć jajka, szczypior, rzodkiewki, polać sosem, lekko zamieszać. Wstawić na co najmniej 1/2 godziny aby się wszystko przegryzło (miskę należy przykryć, aby zapach szczypiorku nie unosił się w lodówce). Podawać ze świeżym pieczywem.
dodatkowe informacje
Składniki sałatki powinny pływać w sosie, ale bez przesady
