Przepis pochodzi z dość odległego numeru miesięcznika "Kuchnia", ale zasmakował mi bardzo, więc dziele się nim z Wami. Proporcja dla 4 osób.
Składniki
1,5 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa z puszki
po 2/3 szklanki pokrojonego w kostkę sera edamskiego i szynki pokrojonej w paski
1/2 szklanki pokrojonej w paski czerwonej marynowanej papryki
1 jabłko (15 dkg)
1 łyżka soku z cytryny
do przybrania wydrylowane wiśnie świeże, mrożone lub z kompotu
liście sałaty np. dębolistnej (brałam fryzowaną))
Sos
3/4 szklanki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
po 1 łyżce brandy i soku z ananasa
sól, pieprz
Najpierw przygotowujemy sos: majonez mieszamy z jogurtem, brandy oraz sokiem z ananasa. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy jabłko w zapałkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Ja dodatkowo obieram jabłko ze skórki, ale to już do uznania. Łączymy jabłko, z ananasem, serem, szynką oraz papryką. Polewamy sosem i starannie mieszamy. Sałatkę przekładamy do salaterki wyłożonej liśćmi sałaty i przybieramy wiśniami. Podajemy z pieczywem.
Składniki
1,5 szklanki pokrojonego w kostkę ananasa z puszki
po 2/3 szklanki pokrojonego w kostkę sera edamskiego i szynki pokrojonej w paski
1/2 szklanki pokrojonej w paski czerwonej marynowanej papryki
1 jabłko (15 dkg)
1 łyżka soku z cytryny
do przybrania wydrylowane wiśnie świeże, mrożone lub z kompotu
liście sałaty np. dębolistnej (brałam fryzowaną))
Sos
3/4 szklanki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
po 1 łyżce brandy i soku z ananasa
sól, pieprz
Najpierw przygotowujemy sos: majonez mieszamy z jogurtem, brandy oraz sokiem z ananasa. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy jabłko w zapałkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Ja dodatkowo obieram jabłko ze skórki, ale to już do uznania. Łączymy jabłko, z ananasem, serem, szynką oraz papryką. Polewamy sosem i starannie mieszamy. Sałatkę przekładamy do salaterki wyłożonej liśćmi sałaty i przybieramy wiśniami. Podajemy z pieczywem.