Przepis znalazłam w miesięczniku "Kuchnia" i zgodnie z zapowiedzią, zamieszczam po wypróbowaniu. Jest inna niż większość sałatek, bo i połączenie składników niecodzienne.Proporcje dla 4 osób.
Składniki
2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę
1 jabłko (15 dkg)
4 czerwone cebule (25 dkg)
jogurt naturalny ( 30 dkg)
1 łyżeczka łagodnej musztardy (brałam miodową, ale można dowolną)
4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłko po umyciu (ja obierałam, choć to nie jest konieczne) czyścimy z gniazd nasiennych i też kroimy w kostkę. Przygotowane składniki łączymy, dodajemy kostki arbuza, orzechy oraz natkę. Jogurt mieszamy z musztardą, doprawiamy solą oraz pieprzem, polewamy sałatkę i mieszamy.
Składniki
2 szklanki arbuza pokrojonego w kostkę
1 jabłko (15 dkg)
4 czerwone cebule (25 dkg)
jogurt naturalny ( 30 dkg)
1 łyżeczka łagodnej musztardy (brałam miodową, ale można dowolną)
4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jabłko po umyciu (ja obierałam, choć to nie jest konieczne) czyścimy z gniazd nasiennych i też kroimy w kostkę. Przygotowane składniki łączymy, dodajemy kostki arbuza, orzechy oraz natkę. Jogurt mieszamy z musztardą, doprawiamy solą oraz pieprzem, polewamy sałatkę i mieszamy.