Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z arbuza z fetą i oliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1448934" data-attributes="member: 13254"><p>Świetna, orzeźwiająca sałatka na lato, aż się zdziwiłam, że nikt jej wcześniej nie wpisał. W tym roku robiłam ją już kilka razy. Przepis z książki Nigelli &quot;Lato w kuchni przez okrągły rok&quot;.</p><p></p><p>1 mała czerwona cebula</p><p>2-4 limonki, zależnie od soczystości (daję jedną małą; odradzam zastępowanie limonki cytryną)</p><p>1,5 kg arbuza</p><p>250 g fety (też daję mniej, najwyżej 150 g)</p><p>pęczek natki pietruszki</p><p>pęczek mięty</p><p>3-4 łyżki oliwy</p><p>100 g drylowanych czarnych oliwek (daję na oko)</p><p>czarny pieprz</p><p></p><p>Cebulę obrać i pokroić na cienkie półplasterki, przełożyć do jakiejś małej miseczki i zalać sokiem z limonki. Cebula dzięki temu straci swą ostrość i nieco zmieni kolor.</p><p>Arbuza obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę, taką na raz do buzi. Fetę pokroić na podobne kawałki. Arbuza i fetę wrzucić do płaskiej miski, do tego dorzucić posiekaną natkę i miętę. Na wierzch wyłożyć cebulę i oliwki, polać oliwą i wszystko delikatnie wymieszać. Na koniec posypać świeżo zmielonym pieprzem. Jak komuś mało, to można jeszcze dolać soku z limonki (nigdy tego nie robiłam).</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]83944[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1448934, member: 13254"] Świetna, orzeźwiająca sałatka na lato, aż się zdziwiłam, że nikt jej wcześniej nie wpisał. W tym roku robiłam ją już kilka razy. Przepis z książki Nigelli "Lato w kuchni przez okrągły rok". 1 mała czerwona cebula 2-4 limonki, zależnie od soczystości (daję jedną małą; odradzam zastępowanie limonki cytryną) 1,5 kg arbuza 250 g fety (też daję mniej, najwyżej 150 g) pęczek natki pietruszki pęczek mięty 3-4 łyżki oliwy 100 g drylowanych czarnych oliwek (daję na oko) czarny pieprz Cebulę obrać i pokroić na cienkie półplasterki, przełożyć do jakiejś małej miseczki i zalać sokiem z limonki. Cebula dzięki temu straci swą ostrość i nieco zmieni kolor. Arbuza obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę, taką na raz do buzi. Fetę pokroić na podobne kawałki. Arbuza i fetę wrzucić do płaskiej miski, do tego dorzucić posiekaną natkę i miętę. Na wierzch wyłożyć cebulę i oliwki, polać oliwą i wszystko delikatnie wymieszać. Na koniec posypać świeżo zmielonym pieprzem. Jak komuś mało, to można jeszcze dolać soku z limonki (nigdy tego nie robiłam). [ATTACH=full]83944[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z arbuza z fetą i oliwkami
Top
Bottom