Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z białej fasoli i tuńczyka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1419209" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Sałatka z białej fasoli i tuńczyka</strong></p><p></p><p>Źródło - tom &quot;Sałaty i sałatki&quot; Encyklopedii Sztuki Kulinarnej Wydawnictwa Tenten Wa -wa 1991</p><p></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>200 g suchej fasoli Jasiek</p><p>1 cebula</p><p>1 puszka tuńczyka</p><p>10 oliwek</p><p></p><p>Sos:</p><p>3 łyżki oliwy</p><p>1 łyżka octu winnego (u mnie soku z cytryny)</p><p>1 ząbek czosnku ( u mnie więcej, bo lubię)</p><p>1 łyżeczka majeranku ( u mnie łyżka)</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p><strong>Przygotowanie:</strong></p><p>Namoczyć fasolę na 12 godzin w zimnej wodzie, gotować 15 minut, odlać wodę, zalać fasolę wrzątkiem i gotować ok. 1.5 godziny.</p><p>W połowie gotowania lekko osolić (ja tego nie robię; zwykle też nie zmieniam wody, ale daję za to szczyptę cząbru). Odcedzić.</p><p>Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić widelcem.</p><p>Cebulę drobno posiekać i sparzyć wrzątkiem. Oliwki wypestkować.</p><p>Przygotować sos: rozgnieść czosnek z solą i pieprzem, dodać ocet, oliwę i majeranek.</p><p>Wymieszać fasolę z cebulą, tuńczykiem i sosem.</p><p>Przybrać w salaterce oliwkami (ja je dodaję od razu do sałatki).</p><p>Przed podaniem chłodzić 2 godziny w lodówce.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1419209, member: 1024"] [B]Sałatka z białej fasoli i tuńczyka[/B] Źródło - tom "Sałaty i sałatki" Encyklopedii Sztuki Kulinarnej Wydawnictwa Tenten Wa -wa 1991 [B]Składniki:[/B] 200 g suchej fasoli Jasiek 1 cebula 1 puszka tuńczyka 10 oliwek Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego (u mnie soku z cytryny) 1 ząbek czosnku ( u mnie więcej, bo lubię) 1 łyżeczka majeranku ( u mnie łyżka) sól, pieprz [B]Przygotowanie:[/B] Namoczyć fasolę na 12 godzin w zimnej wodzie, gotować 15 minut, odlać wodę, zalać fasolę wrzątkiem i gotować ok. 1.5 godziny. W połowie gotowania lekko osolić (ja tego nie robię; zwykle też nie zmieniam wody, ale daję za to szczyptę cząbru). Odcedzić. Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić widelcem. Cebulę drobno posiekać i sparzyć wrzątkiem. Oliwki wypestkować. Przygotować sos: rozgnieść czosnek z solą i pieprzem, dodać ocet, oliwę i majeranek. Wymieszać fasolę z cebulą, tuńczykiem i sosem. Przybrać w salaterce oliwkami (ja je dodaję od razu do sałatki). Przed podaniem chłodzić 2 godziny w lodówce. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z białej fasoli i tuńczyka
Top
Bottom