Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z białej kapusty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 984535" data-attributes="member: 10341"><p>Za surową kapustą nie przepadam, ale został mi kawałek podczas przygotowywania obiadu, więc postanowiłam zrobić tę sałatkę. Na pewno nic odkrywczego, ale mnie zasmakowała. Przepis znalazłam w &quot;Sałatkach&quot; z Pani domu poleca. Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1/4 główki białej kapusty </p><p>1/2 pęczka natki pietruszki</p><p>duża marchewka</p><p>mała cebula</p><p>3 pomidory</p><p>po małym strąku czerwonej i żółtej papryki</p><p>4 łyżki majonezu</p><p>1- 2 ząbki czosnku</p><p>łyżka jogurtu naturalnego</p><p>2 - 3 łyżki rodzynek (dowolnie)</p><p>2 - 3 łyżki kukurydzy (dowolnie)</p><p>sok z cytryny</p><p>sól, pieprz, cukier</p><p></p><p>Kapustę cienko poszatkować, oprószyć solą i cukrem, wymieszać, ugniatając palcami, odstawić na kilka minut. W tym czasie obieramy marchewkę, myjemy, suszymy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę, jeśli młoda, tylko drobno siekamy. Starą cebulę po posiekaniu układamy na sicie, oprószamy cukrem i przelewamy wrzątkiem, żeby była łagodniejsza w smaku. Cebula musi ostygnąć. Strąki papryki czyścimy i kroimy w cieniutkie paseczki. </p><p>Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ tniemy wzdłuż na cieńsze paski. Gałązkę natki odkładamy do dekoracji, a resztę siekamy. Jeśli zdecydujemy się dodać rodzynki, a są twarde, to przez chwilę parzymy je wrzątkrim i bardzo dokładnie osączamy. Kukurydzę z puszki osączamy z zalewy. </p><p>Majonez ucieramy na gładko z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cyrtyny. </p><p>Do kapusty dodajemy marchewkę, cebulę, natkę, połowę pomidorów, rodzynki, kukurydzę oraz paprykę. Wszystko mieszamy z przygotowanym sosem. Sałatkę dekorujemy odłożonymi pomidorami oraz natką. </p><p>Podajemy jako przekąskę albo jako dodatek do potraw wegetariańskich lub mięsnych.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 984535, member: 10341"] Za surową kapustą nie przepadam, ale został mi kawałek podczas przygotowywania obiadu, więc postanowiłam zrobić tę sałatkę. Na pewno nic odkrywczego, ale mnie zasmakowała. Przepis znalazłam w "Sałatkach" z Pani domu poleca. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]1/4 główki białej kapusty 1/2 pęczka natki pietruszki duża marchewka mała cebula 3 pomidory po małym strąku czerwonej i żółtej papryki 4 łyżki majonezu 1- 2 ząbki czosnku łyżka jogurtu naturalnego 2 - 3 łyżki rodzynek (dowolnie) 2 - 3 łyżki kukurydzy (dowolnie) sok z cytryny sól, pieprz, cukier Kapustę cienko poszatkować, oprószyć solą i cukrem, wymieszać, ugniatając palcami, odstawić na kilka minut. W tym czasie obieramy marchewkę, myjemy, suszymy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę, jeśli młoda, tylko drobno siekamy. Starą cebulę po posiekaniu układamy na sicie, oprószamy cukrem i przelewamy wrzątkiem, żeby była łagodniejsza w smaku. Cebula musi ostygnąć. Strąki papryki czyścimy i kroimy w cieniutkie paseczki. Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ tniemy wzdłuż na cieńsze paski. Gałązkę natki odkładamy do dekoracji, a resztę siekamy. Jeśli zdecydujemy się dodać rodzynki, a są twarde, to przez chwilę parzymy je wrzątkrim i bardzo dokładnie osączamy. Kukurydzę z puszki osączamy z zalewy. Majonez ucieramy na gładko z jogurtem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cyrtyny. Do kapusty dodajemy marchewkę, cebulę, natkę, połowę pomidorów, rodzynki, kukurydzę oraz paprykę. Wszystko mieszamy z przygotowanym sosem. Sałatkę dekorujemy odłożonymi pomidorami oraz natką. Podajemy jako przekąskę albo jako dodatek do potraw wegetariańskich lub mięsnych. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z białej kapusty
Bottom