Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z bobu z kaparami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 875142" data-attributes="member: 10341"><p>Robię tę sałatkę co roku, w sezonie &quot;bobowym&quot;. Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata z kuchni żydowskiej. Jest absolutnie doskonały. Wprowadziłam co prawda małą poprawkę, ale podam wersję oryginalną i moje uwagi. Proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>50 dkg bobu</p><p>garść kaparów (biorę 2 czubate łyżki)</p><p></p><p><strong>Sos</strong></p><p>3 łyżki majonezu</p><p>1/2 szklanki kwaśnej śmietany (gęstej )</p><p>4 ząbki czosnku ( ja biorę jeden, najwyżej dwa)</p><p>sok z cytryny do smaku</p><p>gałka muszkatołowa do smaku</p><p>sól, biały pieprz</p><p></p><p>Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, i przelewamy zimną bieżącą wodą. Dokładnie osączamy. Gdy ostygnie, obieramy z łupinek, co idzie bardzo szybko, bo same wyskakują z osłonek. Obrany bób mieszamy z kaparami.</p><p>Przygotowujemy sos: majonez mieszamy ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. I tu <strong>uwaga </strong>- ja dodaję jeden ząbek, mieszam i próbuję. Sos powinien według mnie mieć tylko delikatną nutkę czosnkową, taki najlepiej komponuje mi się z tą sałatką. Kto lubi ostrzejszy czosnkowy smak może dodać więcej. Kiedyś spróbowałam z trzema ząbkami i - robiłam sos od początku. Ale to wszystko kwestia naszych smaków i gustów, no i wielkości ząbków czosnku. W każdym razie radzę dodawać po trochu i próbować, żeby uchwycić ten najbardziej odpowiadający nam smak. Teraz sos doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, sokiem cytrynowym i szczyptą gałki. </p><p>Mieszamy z bobem i kaparami, możemy podawać na liściach zielonej sałaty. Ja podaję w płaskich pucharkach na nóżce w kolorze butelkowego szkła, co bardzo ładnie się komponuje z seledynowym bobem i dodatkami. Przybieram tylko malutkim listkiem sałaty. Ten opis zamieściłam zamiast zdjęcia. Ale może uda mi się jeszcze kiedyś sfotografować tę niezwykle smaczną sałatkę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 875142, member: 10341"] Robię tę sałatkę co roku, w sezonie "bobowym". Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata z kuchni żydowskiej. Jest absolutnie doskonały. Wprowadziłam co prawda małą poprawkę, ale podam wersję oryginalną i moje uwagi. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]50 dkg bobu garść kaparów (biorę 2 czubate łyżki) [B]Sos[/B] 3 łyżki majonezu 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (gęstej ) 4 ząbki czosnku ( ja biorę jeden, najwyżej dwa) sok z cytryny do smaku gałka muszkatołowa do smaku sól, biały pieprz Bób gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, i przelewamy zimną bieżącą wodą. Dokładnie osączamy. Gdy ostygnie, obieramy z łupinek, co idzie bardzo szybko, bo same wyskakują z osłonek. Obrany bób mieszamy z kaparami. Przygotowujemy sos: majonez mieszamy ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. I tu [B]uwaga [/B]- ja dodaję jeden ząbek, mieszam i próbuję. Sos powinien według mnie mieć tylko delikatną nutkę czosnkową, taki najlepiej komponuje mi się z tą sałatką. Kto lubi ostrzejszy czosnkowy smak może dodać więcej. Kiedyś spróbowałam z trzema ząbkami i - robiłam sos od początku. Ale to wszystko kwestia naszych smaków i gustów, no i wielkości ząbków czosnku. W każdym razie radzę dodawać po trochu i próbować, żeby uchwycić ten najbardziej odpowiadający nam smak. Teraz sos doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem, sokiem cytrynowym i szczyptą gałki. Mieszamy z bobem i kaparami, możemy podawać na liściach zielonej sałaty. Ja podaję w płaskich pucharkach na nóżce w kolorze butelkowego szkła, co bardzo ładnie się komponuje z seledynowym bobem i dodatkami. Przybieram tylko malutkim listkiem sałaty. Ten opis zamieściłam zamiast zdjęcia. Ale może uda mi się jeszcze kiedyś sfotografować tę niezwykle smaczną sałatkę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z bobu z kaparami
Top
Bottom