Sałatka z bobu

Alka

Member
Wrz 17, 2004
1,610
0
0
SAŁATKA Z BOBU
Składniki:
0,5 kg bobu,
2 duże pomidory,
1 duża biała cebula,
2 jaja,
garść koperku,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki musztardy,
sól, pieprz.

Bób wkładamy do wody i doprowadzamy do wrzenia, odlewamy wodę zalewamy ponownie i tym razem gotujemy 10 minut. Jak lekko przestygnie wyłuskujemy z łupinek. Obrane ze skórki pomidory pozbawiamy nasionek i tniemy w dość dużą kostkę, cebulę dla odmiany siekamy drobniutko, a jaja w ćwiartki. Teraz wszyściutko delikatnie mieszamy razem z sosem przygotowanym z majonezu i musztardy, i posypujemy koperkiem.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
bardzo mi smakuje-właśnie zrobiłam
lecker.gif

nie dawałam koperku ( bo mi jakoś nie pasuje), ale spróbuję dosypać sobie do jednej porcji, zobaczę wówczas jaka będzie.
dałam cebulę cukrową, pomidora malinowego, ćwiartki jajka jeszcze na pół w poprzek przekroiłam, no i musztardy tylko troszkę, bo nie lubię.

sa_atka_z_bobu_001.jpg

Załączniki

• sa_atka_z_bobu_001.jpg
    sa_atka_z_bobu_001.jpg
    43.3 KB · Wyświetleń: 1

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Beata, i jak z koprem? Dlaczego ja tego przepisu nie widziałam jadąc na targ, teraz musze specjalnie się fatygować , a to nie po drodze i dość daleko.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
samanta @ 1 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1310377Beata, i jak z koprem? Dlaczego ja tego przepisu nie widziałam jadąc na targ, teraz musze specjalnie się fatygować , a to nie po drodze i dość daleko.
no i zapomniałam posypać sobie po wierzchu
icon_rolleyes.gif
Ale mnie smakuje taka jak jest i nie wiem czy jest sens coś zmieniać, no ale może przy kolacji nie zapomnę
icon_wink.gif

Ja już od dawna, baaardzo dawna mam ten przepis na kartce spisany, ale jakoś nigdy nie miałam okazji wypróbować, aż do dziś. Po prostu zostało mi trochę bobu (w ilości nie do najedzenia się gdybym zwyczajnie ugotowała) więc wreszcie mogłam zrobić tę sałatkę.

Bób teraz fajny jest, taki młodziutki, zdrowy ( bez lokatorów
icon_wink.gif
) szybko się gotuje-trzeba uważać, żeby nie rozgotować, żeby ładnie wyskakiwał z łupinek.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Pyszotka
lecker.gif

Według mnie koperek świetnie tu pasuje.Cała rodzina zjadła ze smakiem
mniam.gif

DSCF1190.JPG

Załączniki

• DSCF1190.JPG
    DSCF1190.JPG
    194.9 KB · Wyświetleń: 1

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
również zrobiłam, mama podkradła mi sporą porcję.
icon_lol.gif

wniosek- bardzo smaczna! i na pewno do powtórzenia.

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
ja mam dosyć dużo bobu do zagospodarowania
gotowany już się przejadł a tu taki fajny przepis na sałatkę
już ją uskuteczniłam, teraz "przegryza" się w lodówce
zamiast koperku dałam miętę pieprzową i bazylię

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
BeataSz @ 3 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1311277zobaczcie jak długo ten przepis uchował się bez komentarzy, pewnie wiele takich tu mamy godnych wypróbowania i jakoś tak leżą odłogiem...jeszcze widziałam parę innych:z sosem vinaigrette albo inna prosta od marghe - obie koniecznie muszę spróbować.
z kaparami tu nie wiem czy akurat mój gust
denknach.gif

z fasolką szparagową i fetą
z groszkiem i musztardą jak ktoś lubi ( ja za groszkiem nie przepadam, a musztardy nienawidzę).
z boczkiem na ciepło
wszystkie wypróbuję, bo naprawdę mam dużo bobu
zacznę od tej na ciepło

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Naprawdę musze obierać bób ze skórek? Obieracie?

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
Samanto, ja młodego bobu nie obieram, ale jeśli chodzi o względy estetyczne, to na pewno obrany, zielony jest milszy dla oka.
a majonez może ukręć sama?
icon_smile.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
vana @ 7 Jul 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1312992Samanto, ja młodego bobu nie obieram, ale jeśli chodzi o względy estetyczne, to na pewno obrany, zielony jest milszy dla oka.
a majonez może ukręć sama?
icon_smile.gif
Juz to zrobiłam, a salatka się studzi, dlugo się nie psotudzi bo ma być na kolację.
Koperek z rozpedu wsypałam do środka zamiast posypać po wierzchu ale to nic. Cebule dałam taką czosnkową , nie widze jednak różnicy.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy