Sałatka z brokułów

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,947
2,293
113
Rodzaj przepisu
  1. wegetariański
Przepyszna sałatka z surowych brokułów, na którą przepis znalazłam w "The Smitten Kitten Cookbook" Deb Perelman. Jej nieco inna wersja jest na blogu autorki: http://smittenkitchen.com/blog/2009/05/broccoli-slaw/

2 brokuły (340-455 g każdy)
1/2 kubka (45 g) migdałów cieniutko pokrojonych (użyłam płatków)
1/3 kubka (40 g) suszonych żurawin, grubo pokrojonych (miałam nieduże, więc nie kroiłam)

Na dressing:

1/2 kubka maślanki (u mnie jogurt)
1/2 kubka (105 g) majonezu
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru (pominęłam)
1/2 łyżeczki soli
1/2 małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej

pieprz

Migdały podpiec na patelni albo w piekarniku.
Nóżki brokułów pokroić w zapałkę, kwiaty na nieduże kawałki (autorka pisze o krojeniu kwiatów w plastry /pionowo/). W każdym razie te kawałki powinny być naprawdę nieduże, żeby się brokuły ładnie z resztą składników łączyły. No i są surowe, więc mniejsze wygodniej się je.
Pokrojone brokuły wymieszać z migdałami i żurawiną.

Teraz dressing - składniki (poza cebulą) dokładnie wymieszać, żeby powstał gładki sos. Dodać cebulę, odstawić na 10 minut.
Polać sosem brokuły, dosmaczyć pieprzem.
Można jeść od razu, ale może też postać 2-3 dni w lodówce. Teoretycznie. Zrobiłam wczoraj wieczorem z połowy porcji i została mi mała miseczka. Nie sądziłam, że to będzie aż tak dobre.

1_DSC_9388.JPG

Ostatnia edycja:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Wszystko smakowite, i sałatka, i miseczka, i tkanina pod nią.
mniam.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Zrobiłam.
Oczywiście nie doczytałam i cebulę dałam od razu do brokułów, oprócz migdałów dorzuciłam garść posiekanych orzechów włoskich, bo mi się plątały po szafce, zamiast jednej łyżki octu wlałam sok z cytryny i tak samo jak Yrsa pominęłam cukier.
Do dressingu dałam gęsty jogurt, majonez i kilka łyżek maślanki.
Pycha.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Dobrze wiedzieć.
icon_smile.gif

Dodam, że na półkilogramowego brokuła dałam całą niedużą czerwoną cebulę, bo nie lubię takiej rozkrojonej zostawiać na potem - zwykle kończy się to rzutem do kosza.
Wcale nie wydawało się, że jest jej za dużo.
icon_smile.gif

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,773
28
48
Zapomnialam o czerwonej cebuli
ugly_08.gif
Nie chce mi sie jechac teraz w deszczu na zakupy, wiec bedzie z biala.
Lece robic
icon_smile.gif

edit: Yrsus
bussi.gif
jakie to dobre!!
lecker.gif

Nie dodalam cebuli, bo mialam wymieszac salatke i pojsc do komorki po cebule. Niestety przy mieszaniu sprobowalam salatki i juz nie bylo czasu na wychodzenie i chlodzenie. Wlasnie wcinam i jedna reka daje recenzje. Dziekuje za przepis.
Pychota!!

Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,947
2,293
113
Mexi, cieszę się, że smakowało
icon_smile.gif

Wczoraj znowu ją robiłam, tym razem z maślanką. Tak samo dobre jak z jogurtem. Moim zdaniem sosu warto nieco więcej zrobić, bo jakoś go ten brokuł zasysa.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,947
2,293
113
Dzisiaj zrobiłam z jogurtem Bakomy (zazwyczaj używam Bio z Lidla) i tym razem odrobina cukru by nie zaszkodziła.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Zrobiłam. Musiałam że sobą walczyć żeby schować na jutro do lodówki.
Nie sądziłam, że to połączenie będzie takie pyszne.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
A ja nic nie wiem!
Brokul na surowo to jedyna forma w jakiej go lubie. Szkoda, ze kupilam wczoraj tylko jednego, ale... moge jeszcze to nadrobic
icon_mrgreen.gif

wsamrazik

Member
Lis 20, 2011
6
0
0
Bardzo popularna sałatka na zachodnim wybrzeżu USA... Generalnie jednak blanszuje się różyczki brokuła (niezbyt długo, może 2-3 minuty), pewnie ze względów higienicznych (ale być może i trawiennych). Poza tym, dodaje się do niej chrupki z boczku (celowo nie piszę skwarki, bo te maja dużo tłuszczu, nawet po wytopieniu, a tutaj chodzi o chrupki z chudego boczku, czyli z części mięsnej raczej, niż tłustej). Próbowałam nawet w wersji wege, a chrupki zapewne były z soi - też smaczne.... Polecam
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy