- Sty 3, 2009
- 27,947
- 2,293
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Przepyszna sałatka z surowych brokułów, na którą przepis znalazłam w "The Smitten Kitten Cookbook" Deb Perelman. Jej nieco inna wersja jest na blogu autorki: http://smittenkitchen.com/blog/2009/05/broccoli-slaw/
2 brokuły (340-455 g każdy)
1/2 kubka (45 g) migdałów cieniutko pokrojonych (użyłam płatków)
1/3 kubka (40 g) suszonych żurawin, grubo pokrojonych (miałam nieduże, więc nie kroiłam)
Na dressing:
1/2 kubka maślanki (u mnie jogurt)
1/2 kubka (105 g) majonezu
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru (pominęłam)
1/2 łyżeczki soli
1/2 małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
pieprz
Migdały podpiec na patelni albo w piekarniku.
Nóżki brokułów pokroić w zapałkę, kwiaty na nieduże kawałki (autorka pisze o krojeniu kwiatów w plastry /pionowo/). W każdym razie te kawałki powinny być naprawdę nieduże, żeby się brokuły ładnie z resztą składników łączyły. No i są surowe, więc mniejsze wygodniej się je.
Pokrojone brokuły wymieszać z migdałami i żurawiną.
Teraz dressing - składniki (poza cebulą) dokładnie wymieszać, żeby powstał gładki sos. Dodać cebulę, odstawić na 10 minut.
Polać sosem brokuły, dosmaczyć pieprzem.
Można jeść od razu, ale może też postać 2-3 dni w lodówce. Teoretycznie. Zrobiłam wczoraj wieczorem z połowy porcji i została mi mała miseczka. Nie sądziłam, że to będzie aż tak dobre.

2 brokuły (340-455 g każdy)
1/2 kubka (45 g) migdałów cieniutko pokrojonych (użyłam płatków)
1/3 kubka (40 g) suszonych żurawin, grubo pokrojonych (miałam nieduże, więc nie kroiłam)
Na dressing:
1/2 kubka maślanki (u mnie jogurt)
1/2 kubka (105 g) majonezu
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru (pominęłam)
1/2 łyżeczki soli
1/2 małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
pieprz
Migdały podpiec na patelni albo w piekarniku.
Nóżki brokułów pokroić w zapałkę, kwiaty na nieduże kawałki (autorka pisze o krojeniu kwiatów w plastry /pionowo/). W każdym razie te kawałki powinny być naprawdę nieduże, żeby się brokuły ładnie z resztą składników łączyły. No i są surowe, więc mniejsze wygodniej się je.
Pokrojone brokuły wymieszać z migdałami i żurawiną.
Teraz dressing - składniki (poza cebulą) dokładnie wymieszać, żeby powstał gładki sos. Dodać cebulę, odstawić na 10 minut.
Polać sosem brokuły, dosmaczyć pieprzem.
Można jeść od razu, ale może też postać 2-3 dni w lodówce. Teoretycznie. Zrobiłam wczoraj wieczorem z połowy porcji i została mi mała miseczka. Nie sądziłam, że to będzie aż tak dobre.

Ostatnia edycja: