Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z brokułów
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1418379" data-attributes="member: 13254"><p>Przepyszna sałatka z surowych brokułów, na którą przepis znalazłam w "The Smitten Kitten Cookbook" Deb Perelman. Jej nieco inna wersja jest na blogu autorki: <a href="http://smittenkitchen.com/blog/2009/05/broccoli-slaw/" target="_blank">http://smittenkitchen.com/blog/2009/05/broccoli-slaw/</a></p><p></p><p></p><p>2 brokuły (340-455 g każdy)</p><p>1/2 kubka (45 g) migdałów cieniutko pokrojonych (użyłam płatków)</p><p>1/3 kubka (40 g) suszonych żurawin, grubo pokrojonych (miałam nieduże, więc nie kroiłam)</p><p></p><p>Na dressing:</p><p></p><p>1/2 kubka maślanki (u mnie jogurt)</p><p>1/2 kubka (105 g) majonezu</p><p>2 łyżki octu jabłkowego</p><p>1 łyżeczka cukru (pominęłam)</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>1/2 małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej</p><p></p><p>pieprz</p><p> </p><p>Migdały podpiec na patelni albo w piekarniku.</p><p>Nóżki brokułów pokroić w zapałkę, kwiaty na nieduże kawałki (autorka pisze o krojeniu kwiatów w plastry /pionowo/). W każdym razie te kawałki powinny być naprawdę nieduże, żeby się brokuły ładnie z resztą składników łączyły. No i są surowe, więc mniejsze wygodniej się je.</p><p>Pokrojone brokuły wymieszać z migdałami i żurawiną.</p><p></p><p>Teraz dressing - składniki (poza cebulą) dokładnie wymieszać, żeby powstał gładki sos. Dodać cebulę, odstawić na 10 minut.</p><p>Polać sosem brokuły, dosmaczyć pieprzem.</p><p>Można jeść od razu, ale może też postać 2-3 dni w lodówce. Teoretycznie. Zrobiłam wczoraj wieczorem z połowy porcji i została mi mała miseczka. Nie sądziłam, że to będzie aż tak dobre.</p><p></p><p>[ATTACH=full]81633[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1418379, member: 13254"] Przepyszna sałatka z surowych brokułów, na którą przepis znalazłam w "The Smitten Kitten Cookbook" Deb Perelman. Jej nieco inna wersja jest na blogu autorki: [URL]http://smittenkitchen.com/blog/2009/05/broccoli-slaw/[/URL] 2 brokuły (340-455 g każdy) 1/2 kubka (45 g) migdałów cieniutko pokrojonych (użyłam płatków) 1/3 kubka (40 g) suszonych żurawin, grubo pokrojonych (miałam nieduże, więc nie kroiłam) Na dressing: 1/2 kubka maślanki (u mnie jogurt) 1/2 kubka (105 g) majonezu 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru (pominęłam) 1/2 łyżeczki soli 1/2 małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej pieprz Migdały podpiec na patelni albo w piekarniku. Nóżki brokułów pokroić w zapałkę, kwiaty na nieduże kawałki (autorka pisze o krojeniu kwiatów w plastry /pionowo/). W każdym razie te kawałki powinny być naprawdę nieduże, żeby się brokuły ładnie z resztą składników łączyły. No i są surowe, więc mniejsze wygodniej się je. Pokrojone brokuły wymieszać z migdałami i żurawiną. Teraz dressing - składniki (poza cebulą) dokładnie wymieszać, żeby powstał gładki sos. Dodać cebulę, odstawić na 10 minut. Polać sosem brokuły, dosmaczyć pieprzem. Można jeść od razu, ale może też postać 2-3 dni w lodówce. Teoretycznie. Zrobiłam wczoraj wieczorem z połowy porcji i została mi mała miseczka. Nie sądziłam, że to będzie aż tak dobre. [ATTACH type="full" alt="1_DSC_9388.JPG"]81633[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z brokułów
Bottom