Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Sałatka z buraczków na zimę doskonała
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 31417" data-attributes="member: 151"><p>3 kg buraków -- ugotowane wcześniej i obrane</p><p> ZALEWA:</p><p> 2 szklanki wody</p><p> 1/2 szklanki octu winnego -- 6%</p><p> 1/2 łyżki soli</p><p> 2 1/2 łyżki cukru</p><p> 6 szt ziela angielskiego -- jak małe to 8 szt.</p><p> 4 szt liści laurowych</p><p> pieprz -- mielony do smaku</p><p> 3 szt cebul -- wystarczą malutkie</p><p> 1 ząbek czosnku -- ewentualnie ale niekoniecznie</p><p> </p><p>Pokroić cebulki w bardzo cienkie półplasterki.Składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować do rozpuszczenia cukru i soli.Dodać cebulki(i ewentualnie drobno posiekany czosnek) zagotować i wyłączyć gaz.Ostudzić i odstawić na ok.2 godziny,a jeszcze lepiej na dłużej.</p><p>Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej grubo lub drobno-w/g gustu.Zalać zimną zalewą wyjąwszy z niej uprzednio liście laurowe i ziele angielskie.Dobrze wszystko wymieszać.Przełożyć sałatkę do garnka i porządnie zagotować.Wkładać gorącą do słoików,słoiki natychmiast zakręcać.Postawić je do góry dnem na ręczniku,zawinąć i okryć kocykiem.Na drugi dzień będą gotowe.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 31417, member: 151"] 3 kg buraków -- ugotowane wcześniej i obrane ZALEWA: 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu winnego -- 6% 1/2 łyżki soli 2 1/2 łyżki cukru 6 szt ziela angielskiego -- jak małe to 8 szt. 4 szt liści laurowych pieprz -- mielony do smaku 3 szt cebul -- wystarczą malutkie 1 ząbek czosnku -- ewentualnie ale niekoniecznie Pokroić cebulki w bardzo cienkie półplasterki.Składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować do rozpuszczenia cukru i soli.Dodać cebulki(i ewentualnie drobno posiekany czosnek) zagotować i wyłączyć gaz.Ostudzić i odstawić na ok.2 godziny,a jeszcze lepiej na dłużej. Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej grubo lub drobno-w/g gustu.Zalać zimną zalewą wyjąwszy z niej uprzednio liście laurowe i ziele angielskie.Dobrze wszystko wymieszać.Przełożyć sałatkę do garnka i porządnie zagotować.Wkładać gorącą do słoików,słoiki natychmiast zakręcać.Postawić je do góry dnem na ręczniku,zawinąć i okryć kocykiem.Na drugi dzień będą gotowe. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Sałatka z buraczków na zimę doskonała
Top
Bottom