Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z buraczków, pomarańczy i kopru włoskiego
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1053844" data-attributes="member: 10341"><p>To już trzecia sałatka z buraczków, którą prezentuję jako nadajacą się na lekką przekąskę lub dodatek do mięsnych pieczeni albo drobiu wodnego, czyli kaczek i gęsi. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Moje Gotowanie&quot; i polecany jest właśnie na zbliżające się święta. Proporcja dla 4 - 6 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>4 duże buraki</p><p>duża pomarańcza</p><p>pół bulwy kopru włoskiego</p><p>garść orzechów włoskich</p><p>pół szklanki (125 ml) oliwy</p><p>5 łyżek octu balsamicznego</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Buraki pieczemy zawinięte w folię aluminiową około godziny w temperaturze 180 st. Po ostygnięciu obieramy i kroimy w plastry. Obraną pomarańczę (także z białego albedo) kroimy w plasterki, a koper włoski w cieniutkie plasterki, poniewaz jest dosyć twardy, więc grubość plastrów odgrywa tu ważną rolę. Listki kopru zachowujemy do dekoracji. Na talerzu lub okrągłym półmisku układamy plastry buraków, na nich kładziemy cząstki pomarańczy i pokrojony koper. Orzechy podpiekamy i siekamy dość grubo. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy zielonymi listkami kopru oraz orzechami .</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1053844, member: 10341"] To już trzecia sałatka z buraczków, którą prezentuję jako nadajacą się na lekką przekąskę lub dodatek do mięsnych pieczeni albo drobiu wodnego, czyli kaczek i gęsi. Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" i polecany jest właśnie na zbliżające się święta. Proporcja dla 4 - 6 osób. [B]Składniki [/B]4 duże buraki duża pomarańcza pół bulwy kopru włoskiego garść orzechów włoskich pół szklanki (125 ml) oliwy 5 łyżek octu balsamicznego sól, pieprz Buraki pieczemy zawinięte w folię aluminiową około godziny w temperaturze 180 st. Po ostygnięciu obieramy i kroimy w plastry. Obraną pomarańczę (także z białego albedo) kroimy w plasterki, a koper włoski w cieniutkie plasterki, poniewaz jest dosyć twardy, więc grubość plastrów odgrywa tu ważną rolę. Listki kopru zachowujemy do dekoracji. Na talerzu lub okrągłym półmisku układamy plastry buraków, na nich kładziemy cząstki pomarańczy i pokrojony koper. Orzechy podpiekamy i siekamy dość grubo. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy zielonymi listkami kopru oraz orzechami . [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z buraczków, pomarańczy i kopru włoskiego
Top
Bottom