Robiłam ją dwa razy na podstawie przepisu z miesięcznika "Smaki i aromaty"
Składniki
3 kg buraków
3 duże cebule
po 2 strąki czerwonej i zielonej papryki
2 strączki ostrej papryczki (lub 1/2 łyżeczki chili)
1/2kg śliwek węgierek
1/2 l octu winnego
szklanka wody
10 dkg cukru
łyżka kminku
2 łyżki soli
10 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
Do emaliowanego garnka wlewamy ocet i wodę. Wsypujemy wszystkie przyprawy z papryczką chili pokrojoną na plasterki po usunięciu pestek, dodajemy cukier i sól. Gotujemy pod przykryciem 15 minut.
Buraki myjemy, obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami albo, co ładniej wygląda, szatkujemy na szatkownicy, najlepiej o falistej linii. Papryki myjemy, czyścimy z nasion i białych błon, a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a śliwki po wypestkowaniu na ćwiartki. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce. Przekładamy buraczki z dodatkami warzywnymi do dużego garnka, zalewamy wrzącą marynatą i gotujemy przez 5 - 7 minut. Buraczki mają być al dente, a nawet twarde. Gorącą marynatę przekładamy do niedużych słoików, zakręcamy wieczka i odwracamy słoiki do góry dnem.
Trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu. Sałatka jest wytrawna, pasuje do mięs i nawet śledzi.
Składniki
3 kg buraków
3 duże cebule
po 2 strąki czerwonej i zielonej papryki
2 strączki ostrej papryczki (lub 1/2 łyżeczki chili)
1/2kg śliwek węgierek
1/2 l octu winnego
szklanka wody
10 dkg cukru
łyżka kminku
2 łyżki soli
10 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
Do emaliowanego garnka wlewamy ocet i wodę. Wsypujemy wszystkie przyprawy z papryczką chili pokrojoną na plasterki po usunięciu pestek, dodajemy cukier i sól. Gotujemy pod przykryciem 15 minut.
Buraki myjemy, obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami albo, co ładniej wygląda, szatkujemy na szatkownicy, najlepiej o falistej linii. Papryki myjemy, czyścimy z nasion i białych błon, a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a śliwki po wypestkowaniu na ćwiartki. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce. Przekładamy buraczki z dodatkami warzywnymi do dużego garnka, zalewamy wrzącą marynatą i gotujemy przez 5 - 7 minut. Buraczki mają być al dente, a nawet twarde. Gorącą marynatę przekładamy do niedużych słoików, zakręcamy wieczka i odwracamy słoiki do góry dnem.
Trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu. Sałatka jest wytrawna, pasuje do mięs i nawet śledzi.
Ostatnią edycję dokonał moderator: