Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Sałatka z buraków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 758100" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Robiłam ją dwa razy na podstawie przepisu </span> z miesięcznika &quot;Smaki i aromaty&quot;</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>3 kg buraków</p><p>3 duże cebule</p><p>po 2 strąki czerwonej i zielonej papryki</p><p>2 strączki ostrej papryczki (lub 1/2 łyżeczki chili)</p><p>1/2kg śliwek węgierek</p><p>1/2 l octu winnego</p><p>szklanka wody</p><p>10 dkg cukru </p><p>łyżka kminku</p><p>2 łyżki soli</p><p>10 ziaren ziela angielskiego</p><p>4 liście laurowe</p><p></p><p>Do emaliowanego garnka wlewamy ocet i wodę. Wsypujemy wszystkie przyprawy z papryczką chili pokrojoną na plasterki po usunięciu pestek, dodajemy cukier i sól. Gotujemy pod przykryciem 15 minut.</p><p>Buraki myjemy, obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami albo, co ładniej wygląda, szatkujemy na szatkownicy, najlepiej o falistej linii. Papryki myjemy, czyścimy z nasion i białych błon, a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a śliwki po wypestkowaniu na ćwiartki. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce. Przekładamy buraczki z dodatkami warzywnymi do dużego garnka, zalewamy wrzącą marynatą i gotujemy przez 5 - 7 minut. Buraczki mają być al dente, a nawet twarde. Gorącą marynatę przekładamy do niedużych słoików, zakręcamy wieczka i odwracamy słoiki do góry dnem.</p><p>Trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu. Sałatka jest wytrawna, pasuje do mięs i nawet śledzi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 758100, member: 10341"] [SIZE=10]Robiłam ją dwa razy na podstawie przepisu [/SIZE] z miesięcznika "Smaki i aromaty" [B]Składniki [/B]3 kg buraków 3 duże cebule po 2 strąki czerwonej i zielonej papryki 2 strączki ostrej papryczki (lub 1/2 łyżeczki chili) 1/2kg śliwek węgierek 1/2 l octu winnego szklanka wody 10 dkg cukru łyżka kminku 2 łyżki soli 10 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe Do emaliowanego garnka wlewamy ocet i wodę. Wsypujemy wszystkie przyprawy z papryczką chili pokrojoną na plasterki po usunięciu pestek, dodajemy cukier i sól. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Buraki myjemy, obieramy i trzemy na tarce z dużymi oczkami albo, co ładniej wygląda, szatkujemy na szatkownicy, najlepiej o falistej linii. Papryki myjemy, czyścimy z nasion i białych błon, a miąższ kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę, a śliwki po wypestkowaniu na ćwiartki. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce. Przekładamy buraczki z dodatkami warzywnymi do dużego garnka, zalewamy wrzącą marynatą i gotujemy przez 5 - 7 minut. Buraczki mają być al dente, a nawet twarde. Gorącą marynatę przekładamy do niedużych słoików, zakręcamy wieczka i odwracamy słoiki do góry dnem. Trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu. Sałatka jest wytrawna, pasuje do mięs i nawet śledzi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Sałatka z buraków
Top
Bottom