Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z cykorii
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 824674" data-attributes="member: 10341"><p>Cykoria jest ciągle zbyt mało wykorzystywanym warzywem. Wiem, że większość konsumentów odstrasza jej gorzkawy smak, ale traci tę goryczkę na przykład duszona lub w sałatce z innymi składnikami. Dzisiaj chciałam zaproponować robioną przeze mnie kilkakrotnie sałatkę z książeczki &quot;Sałaty i sałatki&quot; według przepisu Danuty Łebkowskiej. Porcja obliczona na 4 osoby.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>30 dkg cykorii (zazwyczaj jest paczkowana, więc jakieś 2 cykorie)</p><p>1 winne jabłko</p><p>1 różowy grejpfrut</p><p>2 pomarańcze</p><p>1 łyżka soku cytrynowego</p><p>1 łyżka łuskanych orzechów włoskich</p><p>1 łyżka rodzynków</p><p>kilka migdałów</p><p><strong>Sos</strong></p><p>3 łyżki oliwy</p><p>1 łyżka soku cytrynowego</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>sól</p><p></p><p>Cykorię czyścimy z wierzchnich liści, wycinamy gorzki głąb u nasady, myjemy, osączamy i osuszamy, a potem dzielimy na pojedyncze liście, które z kolei przecinamy na pół.</p><p>Wszystkie owoce myjemy, jabłko dzielimy na 16 części, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Pomarańcze i grejpfrut obieramy, także z białej skórki, i wycinamy trójkąciki spomiędzy białych osłonek. Rodzynki parzymy i osączamy, a migdały po sparzeniu obieramy z łupinek. Orzechy kruszymy na małe kawałki. </p><p>Przygotowujemy sos rozcierając cukier i sól z sokiem cytrynowym, dodajemy po trochu oliwę, Do sosu dodajemy rodzynki i orzechy. Ja zazwyczaj robię sos z 1,5 porcji, ale nie jest to konieczne.</p><p>Do salaterki wkładamy cykorię, jabłka, cząstki pomarańczy i grejpfruta. Mieszamy, polewamy sosem i wstawiamy do lodówki na godzinę, przed podaniem posypujemy migdałami. Ja podaję tę sałatkę do mięs, do kanapek z wędliną lub serami, albo zajadam z samym pieczywem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 824674, member: 10341"] Cykoria jest ciągle zbyt mało wykorzystywanym warzywem. Wiem, że większość konsumentów odstrasza jej gorzkawy smak, ale traci tę goryczkę na przykład duszona lub w sałatce z innymi składnikami. Dzisiaj chciałam zaproponować robioną przeze mnie kilkakrotnie sałatkę z książeczki "Sałaty i sałatki" według przepisu Danuty Łebkowskiej. Porcja obliczona na 4 osoby. [B]Składniki [/B]30 dkg cykorii (zazwyczaj jest paczkowana, więc jakieś 2 cykorie) 1 winne jabłko 1 różowy grejpfrut 2 pomarańcze 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich 1 łyżka rodzynków kilka migdałów [B]Sos[/B] 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku cytrynowego 1 łyżeczka cukru sól Cykorię czyścimy z wierzchnich liści, wycinamy gorzki głąb u nasady, myjemy, osączamy i osuszamy, a potem dzielimy na pojedyncze liście, które z kolei przecinamy na pół. Wszystkie owoce myjemy, jabłko dzielimy na 16 części, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Pomarańcze i grejpfrut obieramy, także z białej skórki, i wycinamy trójkąciki spomiędzy białych osłonek. Rodzynki parzymy i osączamy, a migdały po sparzeniu obieramy z łupinek. Orzechy kruszymy na małe kawałki. Przygotowujemy sos rozcierając cukier i sól z sokiem cytrynowym, dodajemy po trochu oliwę, Do sosu dodajemy rodzynki i orzechy. Ja zazwyczaj robię sos z 1,5 porcji, ale nie jest to konieczne. Do salaterki wkładamy cykorię, jabłka, cząstki pomarańczy i grejpfruta. Mieszamy, polewamy sosem i wstawiamy do lodówki na godzinę, przed podaniem posypujemy migdałami. Ja podaję tę sałatkę do mięs, do kanapek z wędliną lub serami, albo zajadam z samym pieczywem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z cykorii
Bottom