Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia", mam stamtąd dwa wypróbowane przepisy, dzisiaj zrobimy sałatkę z czerwonej kapusty. Ponieważ uważam, że czerwona kapusta na surowo jest dość twarda, przynajmniej dla mnie, trochę przepis zmodyfikowałam, lecz podam wersję oryginalną i moje niewielkie poprawki.
Składniki
czerwona kapusta (50 dkg)
2 marchewki (20 dkg)
2 gruszki (35 dkg)
10 dkg rodzynek
2 szalotki
3 łyżki soku z cytryny
Sos
1 zmiażdżony ząbek czosnku
5 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżka octu winnego
2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
wyciśnięty sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
Kapustę szatkujemy jak najcieniej. Modyfikacja, którą wprowadziłam, to sparzenie kapusty wrzątkiem i póżniej bardzo dokładne jej osuszenie. W efekcie - mogłam tego nie robić, bo zdaje się straciła trochę na smaku (chrupkości).
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w plasterki i polewamy sokiem z cytryny.Szalotki siekamy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Rodzynki sparzamy i dokładnie osączamy (to druga modyfikacja, według mnie potrzebna, bo niektóre rodzynki są twarde jak kamienie, chyba że dostaniemy miękkie rodzynki sułtańskie lub królewskie, to wtedy i ten zabieg jest zbyteczny).
Przygotowujemy sos: olej ucieramy z musztardą, octem i czosnkiem, doprawiamy sokiem i skórką z pomarańczy, cukrem, solą i pieprzem.
Do miski wkładamy gruszki, kapustę, marchewkę, rodzynki oraz szalotki. Nie mieszamy, tylko odstawiamy na godzinę. Tuż przed podaniem polać sałatkę lekko podgrzanym sosem i wymieszać.
Składniki
czerwona kapusta (50 dkg)
2 marchewki (20 dkg)
2 gruszki (35 dkg)
10 dkg rodzynek
2 szalotki
3 łyżki soku z cytryny
Sos
1 zmiażdżony ząbek czosnku
5 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżka octu winnego
2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
wyciśnięty sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz
Kapustę szatkujemy jak najcieniej. Modyfikacja, którą wprowadziłam, to sparzenie kapusty wrzątkiem i póżniej bardzo dokładne jej osuszenie. W efekcie - mogłam tego nie robić, bo zdaje się straciła trochę na smaku (chrupkości).
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w plasterki i polewamy sokiem z cytryny.Szalotki siekamy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Rodzynki sparzamy i dokładnie osączamy (to druga modyfikacja, według mnie potrzebna, bo niektóre rodzynki są twarde jak kamienie, chyba że dostaniemy miękkie rodzynki sułtańskie lub królewskie, to wtedy i ten zabieg jest zbyteczny).
Przygotowujemy sos: olej ucieramy z musztardą, octem i czosnkiem, doprawiamy sokiem i skórką z pomarańczy, cukrem, solą i pieprzem.
Do miski wkładamy gruszki, kapustę, marchewkę, rodzynki oraz szalotki. Nie mieszamy, tylko odstawiamy na godzinę. Tuż przed podaniem polać sałatkę lekko podgrzanym sosem i wymieszać.