Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z czerwonej kapusty
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 811280" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Kuchnia&quot;, mam stamtąd dwa wypróbowane przepisy, dzisiaj zrobimy sałatkę z czerwonej kapusty. Ponieważ uważam, że czerwona kapusta na surowo jest dość twarda, przynajmniej dla mnie, trochę przepis zmodyfikowałam, lecz podam wersję oryginalną i moje niewielkie poprawki.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>czerwona kapusta (50 dkg)</p><p>2 marchewki (20 dkg)</p><p>2 gruszki (35 dkg)</p><p>10 dkg rodzynek</p><p>2 szalotki</p><p>3 łyżki soku z cytryny</p><p></p><p><strong>Sos</strong></p><p>1 zmiażdżony ząbek czosnku</p><p> 5 łyżek oleju słonecznikowego</p><p> 1 łyżka octu winnego</p><p> 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy</p><p>wyciśnięty sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>sól i pieprz</p><p></p><p>Kapustę szatkujemy jak najcieniej. Modyfikacja, którą wprowadziłam, to sparzenie kapusty wrzątkiem i póżniej bardzo dokładne jej osuszenie. W efekcie - mogłam tego nie robić, bo zdaje się straciła trochę na smaku (chrupkości).</p><p>Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w plasterki i polewamy sokiem z cytryny.Szalotki siekamy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Rodzynki sparzamy i dokładnie osączamy (to druga modyfikacja, według mnie potrzebna, bo niektóre rodzynki są twarde jak kamienie, chyba że dostaniemy miękkie rodzynki sułtańskie lub królewskie, to wtedy i ten zabieg jest zbyteczny).</p><p>Przygotowujemy sos: olej ucieramy z musztardą, octem i czosnkiem, doprawiamy sokiem i skórką z pomarańczy, cukrem, solą i pieprzem.</p><p>Do miski wkładamy gruszki, kapustę, marchewkę, rodzynki oraz szalotki. Nie mieszamy, tylko odstawiamy na godzinę. Tuż przed podaniem polać sałatkę lekko podgrzanym sosem i wymieszać.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 811280, member: 10341"] Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia", mam stamtąd dwa wypróbowane przepisy, dzisiaj zrobimy sałatkę z czerwonej kapusty. Ponieważ uważam, że czerwona kapusta na surowo jest dość twarda, przynajmniej dla mnie, trochę przepis zmodyfikowałam, lecz podam wersję oryginalną i moje niewielkie poprawki. [B]Składniki[/B] czerwona kapusta (50 dkg) 2 marchewki (20 dkg) 2 gruszki (35 dkg) 10 dkg rodzynek 2 szalotki 3 łyżki soku z cytryny [B]Sos[/B] 1 zmiażdżony ząbek czosnku 5 łyżek oleju słonecznikowego 1 łyżka octu winnego 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy wyciśnięty sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka cukru sól i pieprz Kapustę szatkujemy jak najcieniej. Modyfikacja, którą wprowadziłam, to sparzenie kapusty wrzątkiem i póżniej bardzo dokładne jej osuszenie. W efekcie - mogłam tego nie robić, bo zdaje się straciła trochę na smaku (chrupkości). Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w plasterki i polewamy sokiem z cytryny.Szalotki siekamy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn. Rodzynki sparzamy i dokładnie osączamy (to druga modyfikacja, według mnie potrzebna, bo niektóre rodzynki są twarde jak kamienie, chyba że dostaniemy miękkie rodzynki sułtańskie lub królewskie, to wtedy i ten zabieg jest zbyteczny). Przygotowujemy sos: olej ucieramy z musztardą, octem i czosnkiem, doprawiamy sokiem i skórką z pomarańczy, cukrem, solą i pieprzem. Do miski wkładamy gruszki, kapustę, marchewkę, rodzynki oraz szalotki. Nie mieszamy, tylko odstawiamy na godzinę. Tuż przed podaniem polać sałatkę lekko podgrzanym sosem i wymieszać. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z czerwonej kapusty
Bottom