Sałatka z fasolki z cytrynowymi nerkowcami i jajkiem

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,999
1
0
500 g fasolki szparagowej
300 g pomidorów koktajlowych
6 jajek
spora garść orzechów nerkowca
1 limonka
chili w proszku
oliwa cytrynowa
pół łyżeczki musztardy Dijon
sól
pieprz


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Nerkowce wsypać do niedużego żaroodpornego naczynia, wcisnąć sok z połowy limonki, posypać hojnie chili i solą. Piec 15 - 20 minut, w tzw międzyczasie zaglądać i sprawdzać czy się nie przypalają ;)
Orzechy powinny się zarumienić a sok wyparować
Przestudzić, rozdrobnić.

Fasolkę obrać i gotować około 9 - 10 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą
Pomidory pokroić.

Oliwę cytrynową, musztardę, sok z drugiej połowy limonki, sól i pieprz wymieszać.

Jajka włożyć do wrzącej wody, gotować 6 minut. Schłodzić i obrać delikatnie.

Połączyć wszystkie składniki i polać sosem. Posypać orzechami
 

Załączniki

  • sa_atka_z_fasolki_z_nerkowcami__10_.jpg
    sa_atka_z_fasolki_z_nerkowcami__10_.jpg
    96.5 KB · Wyświetleń: 0

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
To jest pyszne!
icon_biggrin.gif