Oryginalny sposób na podanie cukinii. Wyśmienity dodatek do mięs.
5-6 małych cukinii
oliwa
2 ząbki czosnku
1/4 szkl octu z białego wina lub szampana
kilka małych ogóreczków konserwowych
1 łyżka siekanego koperku
sól
Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie i długie plastry (najlepiej obierakiem do ziemniaków). Jeśli są bardzo długie można przed właściwym krojeniem podzielić w poprzek na pół. Rozłożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej folią aluminiową posmarowaną oliwą . Lekko nasmarować po wierzchu oliwą (pędzlem najlepiej). Wstawić do piekarnika pod grill lub rozgrzaną górną grzałkę na 5-10 min , aż cukinie zaczną się lekko przypiekać. Rozetrzeć czosnek z solą. Wymieszać cukinie z czosnkiem, octem winnym i pokrojonymi w plasterki ogórkami. Zostawić niech się marynuje w lodóce min. 2 godz. Przed podaniem posypać koperkiem.
dodatkowe informacje: To mój ulubiony sposób podawania cukinii w sałatce. Lubię to podpiekanie, bo wtedy nie jest już całkiem surowa, a z czosnkiem i octem nabiera bardzo interesującego smaku. Polecam.

5-6 małych cukinii
oliwa
2 ząbki czosnku
1/4 szkl octu z białego wina lub szampana
kilka małych ogóreczków konserwowych
1 łyżka siekanego koperku
sól
Cukinię pokroić wzdłuż na cienkie i długie plastry (najlepiej obierakiem do ziemniaków). Jeśli są bardzo długie można przed właściwym krojeniem podzielić w poprzek na pół. Rozłożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej folią aluminiową posmarowaną oliwą . Lekko nasmarować po wierzchu oliwą (pędzlem najlepiej). Wstawić do piekarnika pod grill lub rozgrzaną górną grzałkę na 5-10 min , aż cukinie zaczną się lekko przypiekać. Rozetrzeć czosnek z solą. Wymieszać cukinie z czosnkiem, octem winnym i pokrojonymi w plasterki ogórkami. Zostawić niech się marynuje w lodóce min. 2 godz. Przed podaniem posypać koperkiem.
dodatkowe informacje: To mój ulubiony sposób podawania cukinii w sałatce. Lubię to podpiekanie, bo wtedy nie jest już całkiem surowa, a z czosnkiem i octem nabiera bardzo interesującego smaku. Polecam.
Ostatnią edycję dokonał moderator: