Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Salatka z grilowanymi szparagami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1521687" data-attributes="member: 1142"><p>Goraco polecam. Moja rendycja salatki autorstwa Fiony Smith. Oryginalnie w przepisie jest wolowy filet, my lubimy bardziej aromatyczny antrykot. Mieso jest dwukrotnie marynowane, bardzo aromatyczne i doskonale pasujace do mlodych warzyw. Rowniez zamiast edameme uzylam mlodego bobu, prosto z ogrodka.</p><p></p><p><strong>400g dojrzaly antrykot (bez kosci),</strong></p><p><strong>1 lyzka pieprzu Sechuan</strong></p><p><strong>3 zabki czosnku</strong></p><p><strong>1 lyzeczka soli w platkach, np. Maldon</strong></p><p><strong>2 lyzki oleju z prazonych orzeszkow ziemnych</strong></p><p></p><p>Mieso ulozylam na tacce. W mozdzierzu utluklam pieprz z czosnkiem i sola, dodalam olej, wymieszalam i powstala pasta pokrylam mieso z obu stron. Tacke przykrylam folia i wstawilam do lodowki. Na pare godzin.</p><p></p><p>Nastepnie przygotowalam marynate z:</p><p></p><p><strong>2 lyzki octu ryzowego</strong></p><p><strong>2 lyzki sosu sojowego</strong></p><p><strong>2 lyzeczki oleju sezamowego</strong></p><p><strong>2 lyzeczki cukru</strong></p><p><strong>1/2 tsp platkow chilli</strong></p><p></p><p>wymieszalam skladniki w misce.</p><p></p><p>Na grilowej, bardzo mocno rozgrzanej patelni, ulozylam plat miesa i smazylam ostro 1 minute z kazdej strony. Zdjelam z patelni prosto do przygotowanej marynaty, obracajac kilkakrotnie. Jesli nie jestescie amatorami krwistych kawalkow, mieso mozna upiec w 180C przez 15 min, i dopiero wtedy umiescic w marynacie II. Po przestygnieciu miske z miesem zakrylam folia i wstawilam na noc do lodowki.</p><p></p><p>Nastepnego dnia przygotowalam reszte skladnikow salatki:</p><p></p><p><strong>4 papryki (np. 2 czerwone, 2 zolte lub pomaranczowe)</strong></p><p><strong>500g szparagow, umyte, osuszone i oblamane z twardych koncow</strong></p><p><strong>250g wyluskanego bobu</strong></p><p><strong>60g kielkow fasoli</strong></p><p><strong></strong></p><p>Papryki przecielam na 4 i ulozylam pod mocno rozgrzanym grilem skora do gory. Pieklam przez 10 miut az zczernialy i zmiekly. Wlozylam je miski, miske przykrylam talerzem i zostawilam na 10 minut. Zdjelam z nich skorke i pocielam na paski. Szparagi zgrilowalam na patelni (grilowej) przez kilka minut az zmiekly odrobine. Bob ugotowalam w delikatnie osolonej wodzie i natychmiast zanurzylam w lodowatej wodzie. Wyplukalam dokladnie kielki i rowniez odswiezylam je w lodowatej wodzie.</p><p></p><p>Warzywa umiescilam w duzej plaskiej misce.</p><p></p><p>Przygotowalam dressing:</p><p></p><p><strong>1 lyzka sosu sojowego</strong></p><p><strong>1 lyzka soku z cytryny</strong></p><p><strong>1 lyzka octu ryzowego</strong></p><p><strong>1 lyzka cukru</strong></p><p><strong>1/2 lyzeczki utluczonej swiezej papryczki chilli</strong></p><p></p><p>Tuz przed podaniem salatki, cienko i pod katem pokroilam marynowany antrykot, ulozylam na warzywach, po czym wszystko polalam dressingiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1521687, member: 1142"] Goraco polecam. Moja rendycja salatki autorstwa Fiony Smith. Oryginalnie w przepisie jest wolowy filet, my lubimy bardziej aromatyczny antrykot. Mieso jest dwukrotnie marynowane, bardzo aromatyczne i doskonale pasujace do mlodych warzyw. Rowniez zamiast edameme uzylam mlodego bobu, prosto z ogrodka. [B]400g dojrzaly antrykot (bez kosci), 1 lyzka pieprzu Sechuan 3 zabki czosnku 1 lyzeczka soli w platkach, np. Maldon 2 lyzki oleju z prazonych orzeszkow ziemnych[/B] Mieso ulozylam na tacce. W mozdzierzu utluklam pieprz z czosnkiem i sola, dodalam olej, wymieszalam i powstala pasta pokrylam mieso z obu stron. Tacke przykrylam folia i wstawilam do lodowki. Na pare godzin. Nastepnie przygotowalam marynate z: [B]2 lyzki octu ryzowego 2 lyzki sosu sojowego 2 lyzeczki oleju sezamowego 2 lyzeczki cukru 1/2 tsp platkow chilli[/B] wymieszalam skladniki w misce. Na grilowej, bardzo mocno rozgrzanej patelni, ulozylam plat miesa i smazylam ostro 1 minute z kazdej strony. Zdjelam z patelni prosto do przygotowanej marynaty, obracajac kilkakrotnie. Jesli nie jestescie amatorami krwistych kawalkow, mieso mozna upiec w 180C przez 15 min, i dopiero wtedy umiescic w marynacie II. Po przestygnieciu miske z miesem zakrylam folia i wstawilam na noc do lodowki. Nastepnego dnia przygotowalam reszte skladnikow salatki: [B]4 papryki (np. 2 czerwone, 2 zolte lub pomaranczowe) 500g szparagow, umyte, osuszone i oblamane z twardych koncow 250g wyluskanego bobu 60g kielkow fasoli [/B] Papryki przecielam na 4 i ulozylam pod mocno rozgrzanym grilem skora do gory. Pieklam przez 10 miut az zczernialy i zmiekly. Wlozylam je miski, miske przykrylam talerzem i zostawilam na 10 minut. Zdjelam z nich skorke i pocielam na paski. Szparagi zgrilowalam na patelni (grilowej) przez kilka minut az zmiekly odrobine. Bob ugotowalam w delikatnie osolonej wodzie i natychmiast zanurzylam w lodowatej wodzie. Wyplukalam dokladnie kielki i rowniez odswiezylam je w lodowatej wodzie. Warzywa umiescilam w duzej plaskiej misce. Przygotowalam dressing: [B]1 lyzka sosu sojowego 1 lyzka soku z cytryny 1 lyzka octu ryzowego 1 lyzka cukru 1/2 lyzeczki utluczonej swiezej papryczki chilli[/B] Tuz przed podaniem salatki, cienko i pod katem pokroilam marynowany antrykot, ulozylam na warzywach, po czym wszystko polalam dressingiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Salatka z grilowanymi szparagami
Top
Bottom