2 twarde gruszki, mieszanka róznych sałat, 30 dkg sera zółtego, 3 ząbki czosnku, sok z 1/2 cytryny,
1szkl. oliwy, 5 dkg orzechów wloskich łupanych, sól, pieprz
Sałaty po uprzednim umyciu odsączyć i porwać na kawałki. Ułożyć w misce. Gruszki obrać, pokroić na plasterki, ułożyć na sałacie. Całość posypać pokruszonym serem. Orzechy pokruszyć i uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Posypać nimi salatkę. Wymieszać sok z cytryny ze zmiażdżonym czosnkiem,oliwą i przyprawami. Polać sosem sałatkę i podawać. Najlepiej wszystko lekko ugnieść i wstawić na chwilę do lodówki. Potem kroić jak roladę, tak aby każdy kawałek miał wszystkie warstwy.
1szkl. oliwy, 5 dkg orzechów wloskich łupanych, sól, pieprz
Sałaty po uprzednim umyciu odsączyć i porwać na kawałki. Ułożyć w misce. Gruszki obrać, pokroić na plasterki, ułożyć na sałacie. Całość posypać pokruszonym serem. Orzechy pokruszyć i uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Posypać nimi salatkę. Wymieszać sok z cytryny ze zmiażdżonym czosnkiem,oliwą i przyprawami. Polać sosem sałatkę i podawać. Najlepiej wszystko lekko ugnieść i wstawić na chwilę do lodówki. Potem kroić jak roladę, tak aby każdy kawałek miał wszystkie warstwy.
