- Maj 31, 2008
- 12
- 0
- 0
Przeszukałam forum (na tyle na ile dałam rade) i nie znalazłam tego przepisu... jeśli już jest to napiszcie a wywale ten temat 
SAłATKA Z SEREM FETA I GRZANKAMI, A WSZYSTKO POLANE SOSEM CZOSNKOWYM
Sałatka ta jest warstwowa więc podaje wg kolejności od dołu...
- na spod miski podarta na kawałeczki sałata (lodowa, pekińska a nawet zielona - obojętnie)
- 2 pomidory pokrojone w kostkę (ze skórka, bez skórki, jak kto woli)
- cebula w kosteczkę (ilość wg uznania - u mnie nie lubią zbyt dużo dlatego daje pół średniej czerwOnej pokrojonej b.drobno)
- 2-3 jaja ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
- ser feta w kostkę (ja daje na oko, żeby pokryć warstwę "jajkową"
- grzanki zrobione z 3-5 kromek bułki
- wszytsko zalać sosem czosnkowym, nie mieszać, odstawić na pare godzin do lodówki.
Sos czosnkowy:
3/4 szklanki śmietany
2 1/2 łyżki majonezu (u mnie obowiązkowo kielecki)
2 ząbki czosnku rozgniecione (może być mniej)
Sałatka najlepsza po paru godzinach, bo wszystkie warstwy przejdą tym sosem, no i będzie czuć tą ostrośc. Wiadomo jak to jest z sałatkami, wszystkie składniki można dać wg uznania. Mniej czosnku, cebuli, albo wiecej sera feta itd. (dla mnie wazne jest by byly te warstwy - jedna przykryta kolejna
Ostrzegam sałatka jest ostra jeśli da się za dużo czosnku, ale mimo to PYSZNA!
ps. ja nie jadam majonezu, śmietany i grzanek a i tak ten zapach mnie skusił i nie dało rady nie skosztowac
Następnym razem będzie zdjęcie!
SAłATKA Z SEREM FETA I GRZANKAMI, A WSZYSTKO POLANE SOSEM CZOSNKOWYM
Sałatka ta jest warstwowa więc podaje wg kolejności od dołu...
- na spod miski podarta na kawałeczki sałata (lodowa, pekińska a nawet zielona - obojętnie)
- 2 pomidory pokrojone w kostkę (ze skórka, bez skórki, jak kto woli)
- cebula w kosteczkę (ilość wg uznania - u mnie nie lubią zbyt dużo dlatego daje pół średniej czerwOnej pokrojonej b.drobno)
- 2-3 jaja ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
- ser feta w kostkę (ja daje na oko, żeby pokryć warstwę "jajkową"
- grzanki zrobione z 3-5 kromek bułki
- wszytsko zalać sosem czosnkowym, nie mieszać, odstawić na pare godzin do lodówki.
Sos czosnkowy:
3/4 szklanki śmietany
2 1/2 łyżki majonezu (u mnie obowiązkowo kielecki)
2 ząbki czosnku rozgniecione (może być mniej)
Sałatka najlepsza po paru godzinach, bo wszystkie warstwy przejdą tym sosem, no i będzie czuć tą ostrośc. Wiadomo jak to jest z sałatkami, wszystkie składniki można dać wg uznania. Mniej czosnku, cebuli, albo wiecej sera feta itd. (dla mnie wazne jest by byly te warstwy - jedna przykryta kolejna
Ostrzegam sałatka jest ostra jeśli da się za dużo czosnku, ale mimo to PYSZNA!
ps. ja nie jadam majonezu, śmietany i grzanek a i tak ten zapach mnie skusił i nie dało rady nie skosztowac
Następnym razem będzie zdjęcie!