Sałatka z jabłek i kwaśnej kapusty

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis wypatrzony w miesięczniku Ty i Ja. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
1/2 kg jabłek
1/2 kg młodej, łagodnej kwaszonej kapusty
sól i pieprz do smaku
łyżka cukru
5 łyżek oliwy
6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany (brałam 22%)

Jabłka obrać i utrzeć na grubej tarce, zmieszać z kapustą (można ją trochę przesiekać, ale bez przesady), posolić i popieprzyć do smaku, posypać cukrem i zmieszać z oliwą. Niech tak postoi parę minut. Tuż przed podaniem wymieszać sałatkę ze śmietaną i natychmiast podawać.
Znakomita surówka, orzeżwiająca, pobudzająca zarówno apetyt jak i trawienie.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy