Przepis wypatrzony w miesięczniku Ty i Ja. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
1/2 kg jabłek
1/2 kg młodej, łagodnej kwaszonej kapusty
sól i pieprz do smaku
łyżka cukru
5 łyżek oliwy
6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany (brałam 22%)
Jabłka obrać i utrzeć na grubej tarce, zmieszać z kapustą (można ją trochę przesiekać, ale bez przesady), posolić i popieprzyć do smaku, posypać cukrem i zmieszać z oliwą. Niech tak postoi parę minut. Tuż przed podaniem wymieszać sałatkę ze śmietaną i natychmiast podawać.
Znakomita surówka, orzeżwiająca, pobudzająca zarówno apetyt jak i trawienie.
Składniki
1/2 kg jabłek
1/2 kg młodej, łagodnej kwaszonej kapusty
sól i pieprz do smaku
łyżka cukru
5 łyżek oliwy
6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany (brałam 22%)
Jabłka obrać i utrzeć na grubej tarce, zmieszać z kapustą (można ją trochę przesiekać, ale bez przesady), posolić i popieprzyć do smaku, posypać cukrem i zmieszać z oliwą. Niech tak postoi parę minut. Tuż przed podaniem wymieszać sałatkę ze śmietaną i natychmiast podawać.
Znakomita surówka, orzeżwiająca, pobudzająca zarówno apetyt jak i trawienie.