Salatka z jablkami i cydrowym majonezem

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
(na podstawie Beets, Leaves and Limes Fiony Smith)

180g bulghuru
4 wiosenne cebulki, posiekane
2 lodygi selera naciowego, posiekanego
2 papryki, bez pestek i pokrojone w paski
2 jablka, pokrojone na kawalki

Majonez cydrowy:
2 lzyki musztardy gruboziarnistej
2 lyzki syropu jablkowego lub miodu
4 lzyki octu cydrowgo
4 lyzki majonezu
posiekna zielona pietruszka
czarny pieprz

Bulghur wsypalam do miseczki i zalalam zimna woda, przykrylam i odstawilam na 1 godzine. Ziarenka maja byc al dente. Przelozylam na sito i odcisnelam nadmiar wody.

Do miski wlozylam warzywa, bulghur i jablka. W innej misce polaczylam ze soba skladniki dressingu. Podalam z zielona pietruszka.

Załączniki

• Apple_Salad_with_Cider_Mayo.jpg
    Apple_Salad_with_Cider_Mayo.jpg
    69.2 KB · Wyświetleń: 0

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Czy jak bulgur zastąpię kuskusem to sałatka dużo straci?

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Nic nie straci, ba nawet kazda inna kasza sie nada, nawet peczak. Z gryczana byloby pysznie albo z quinoa, amarantusem, prosem...

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
To świetnie! Potrzebna mi na sobotę taka lekka sałatka, więc na pewno skorzystam.

Na ile porcji (mniej więcej) obliczone są proporcje?

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Na 6 sporych.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jutro będę w Almie, to rozejrzę się za octem cydrowym. Reszta jest. Też wezmą kuskus i zrobię z połowy porcji, bo dla mnie całość to zbyt dużo. Chyba że znajdą się pomocnicy.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,037
6,492
113
Tatter, a ocet cydrowy zwykłym jabłkowym można zastąpić i ewentualnie dodać parę kropli cydru? Bo resztę mam, nawet bulghur.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Pewnie Joanno, ze mozna, zrob salatke ze skladnikow takich jakie masz. Sos jest naprawde pyszny, nawet z miodem zamiast jablkowego syropu.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Potwierdzam, sos jest pyszny.
Użyłam miodu i octu jabłkowego. Wczoraj przygotowałam sos, zaraz będę robić resztę sałatki.
Dobrze, że sosu zrobiłam więcej, bo wyżarłam połowę.
icon_neutral.gif
lecker.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zrobiłam i ja. Dostałam nawet bulghur, więc poszłam na całość i wyszła cała porcja. Chętni się znależli i łącznie z daniem obiadowym sałatka została zabrana na przystawkę do domu dzieci, bo wpadł tylko jedeń "dzieć", a drugi byłby pokrzywdzony. Wracając do sałatki wyszła pyszna. Sos jest doskonały i znakomicie komponuje się z pozostałymi składnikami. Dzięki za przepis i na pewno do powtórki.
lecker.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (seniorka @ 3 Oct 2010, 17:44 ) index.php?act=findpost&pid=1032346Zrobiłam i ja. Dostałam nawet bulghur, więc poszłam na całość i wyszła cała porcja. Chętni się znależli i łącznie z daniem obiadowym sałatka została zabrana na przystawkę do domu dzieci, bo wpadł tylko jedeń "dzieć", a drugi byłby pokrzywdzony. Wracając do sałatki wyszła pyszna. Sos jest doskonały i znakomicie komponuje się z pozostałymi składnikami. Dzięki za przepis i na pewno do powtórki.
lecker.gif
Bardzo, bardzo sie ciesze, Seniorko, ze zechcialas przepis wyprobowac i w dodatku Wam smakuje. Prawda, ze cala porcja to wcale nie za duzo?

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Wspaniale, agatko! Na tez smakuje i robilam ja juz kilkakrotnie, sos jest wyjatkowy
icon_biggrin.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
podnoszę, bo robię na jutro.
lecker.gif

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
...i znów podbijam temat- może zachęcę kogoś do zrobienia?
ja wpakuję do pudełka i zabiorę na uczelnię.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy