- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Doskonaly przepis gdy poniewieraja sie w lodowce kawalki pieczonego/gotowanego kurczaka i sera niebieskiego. Dojrzala gruszka to dobry dodatek, choc jablko tez sie nada.
1 spora ugotowana/upieczona piers kurczaka, pokrojona w kostke
1 gruszka, pokrojona w kostke
50g dobrego niebieskiego sera, u mnie Stilton
1 spora szalotka, posiekana drobno
2 lyzki posiekanych grubo orzechow wloskich
1/2 sporej czerwonej/pomaranczowej papryki
2 lyzki posiekanej swiezej kolendry
1 lyzka posiekanego swiezego estragonu
1 konserowane jalapeno lub inna ostra papryczka, posiekane
Skladniki wkladam do miski, mieszam potrzasajac energicznie miska.
Przygotowuje sos:
2 kopiaste lyzki majonezu
1 lyzka musztardy, np sarepskiej
3 lyzki jogurtu
2 zabki czosnku, zmiazdzone
cayenne
papryka
sol
pieprz
Mieszam skladniki az powstanie gladki sos i wlewam do miski z kurczakiem. Mieszam delikatnie. Chlodze przed podaniem.
Do salatki mozna dodac 250g ugotowanego ryzu, izraelskiego kuskusu lub grubego bulguru.
1 spora ugotowana/upieczona piers kurczaka, pokrojona w kostke
1 gruszka, pokrojona w kostke
50g dobrego niebieskiego sera, u mnie Stilton
1 spora szalotka, posiekana drobno
2 lyzki posiekanych grubo orzechow wloskich
1/2 sporej czerwonej/pomaranczowej papryki
2 lyzki posiekanej swiezej kolendry
1 lyzka posiekanego swiezego estragonu

1 konserowane jalapeno lub inna ostra papryczka, posiekane
Skladniki wkladam do miski, mieszam potrzasajac energicznie miska.
Przygotowuje sos:
2 kopiaste lyzki majonezu
1 lyzka musztardy, np sarepskiej
3 lyzki jogurtu
2 zabki czosnku, zmiazdzone
cayenne
papryka
sol
pieprz
Mieszam skladniki az powstanie gladki sos i wlewam do miski z kurczakiem. Mieszam delikatnie. Chlodze przed podaniem.
Do salatki mozna dodac 250g ugotowanego ryzu, izraelskiego kuskusu lub grubego bulguru.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: