- Lis 21, 2008
- 560
- 0
- 0
Składniki:
- 1/2 filetu z kurczaka
- ser halloumi ( zastąpił go polski oscypek)
- mix sałat i rukola po 1 dużej garści
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 owocu avocado
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki mięty (może być suszona, ja kupiłam świeżą w doniczce)
- 1 łyżka przyprawy baharat (zrobiłam własną mieszankę w oparciu o informacje z sieci: pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cynamon, kolendra, kminek, słodka papryka, chili. Pominęłam jednak goździki, bo nie lubię przypraw trzeszczących w zębach)
- 1 opakowanie sosu sałatkowego "Zioła ogrodowe"
Sposób przygotowania:
- cebulę pokroić w cienkie piórka, zalać oliwą wymieszaną z miętą, pozostawić na 2 godziny
- mięso z kurczaka pokroić w bardzo cienkie paseczki, wymieszać z przyprawami, pozostawić w miseczce na 1 godzinę, a potem usmażyć na oliwie
- ser oscypek pokrojony w plastry i krótko grillowany, po ostudzeniu pokrojony w kostkę
- avocado obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę, lekko skropiłam sokiem z cytryny
- sos z torebki zrobiony według przepisu
- sałaty opłukać, osuszyć, rozerwać na kawałki
- seler umyć, osuszyć, pokroić na cienkie paseczki
- dodać cebulę i żurawinę
Składniki ułożyć dowolnie na półmisku lub wymieszać delikatnie w dużej misce - polać dresingiem.
- 1/2 filetu z kurczaka
- ser halloumi ( zastąpił go polski oscypek)
- mix sałat i rukola po 1 dużej garści
- 2 łodygi selera naciowego
- 1/2 owocu avocado
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki mięty (może być suszona, ja kupiłam świeżą w doniczce)
- 1 łyżka przyprawy baharat (zrobiłam własną mieszankę w oparciu o informacje z sieci: pieprz czarny, gałka muszkatołowa, cynamon, kolendra, kminek, słodka papryka, chili. Pominęłam jednak goździki, bo nie lubię przypraw trzeszczących w zębach)
- 1 opakowanie sosu sałatkowego "Zioła ogrodowe"
Sposób przygotowania:
- cebulę pokroić w cienkie piórka, zalać oliwą wymieszaną z miętą, pozostawić na 2 godziny
- mięso z kurczaka pokroić w bardzo cienkie paseczki, wymieszać z przyprawami, pozostawić w miseczce na 1 godzinę, a potem usmażyć na oliwie

- ser oscypek pokrojony w plastry i krótko grillowany, po ostudzeniu pokrojony w kostkę

- avocado obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę, lekko skropiłam sokiem z cytryny

- sos z torebki zrobiony według przepisu
- sałaty opłukać, osuszyć, rozerwać na kawałki
- seler umyć, osuszyć, pokroić na cienkie paseczki
- dodać cebulę i żurawinę
Składniki ułożyć dowolnie na półmisku lub wymieszać delikatnie w dużej misce - polać dresingiem.