- Wrz 3, 2005
- 1,122
- 0
- 0
Bardzo smaczna i pozywna sałatka, może stanowić samodzielny posiłek
Sałatka z łososiem
- 100g świeżego łososia
- kilka liści sałaty lodowej
- pomidor
- pół ogórka szklarniowego
- łyżka pestek dyni
- sól, pieprz
Marynata:
- sos sojowy
- kumin
- imbir
- cukier brązowy
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Dressing
- łyżka musztardy
- łyżka oliwy
- pół łyżki soku z cytryny
lub
- kilka kropel oleju sezamowego
Łososia natrzeć składnikami marynaty, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Następnie łososia upiec lub usmażyć na teflonowej patelni.
Warzywa umyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidora i ogórka pokroić w kostkę. Pestki dyni uprażyć.
Na półmisku ułożyć sałatę, pomidor i ogórek. Na to podzielonego na mniejsze kawałki łososia. Polać dressingiem lub skropić olej sezamowym i doprawić solą i pieprzem. Posypać pestkami dyni.

Sałatka z łososiem
- 100g świeżego łososia
- kilka liści sałaty lodowej
- pomidor
- pół ogórka szklarniowego
- łyżka pestek dyni
- sól, pieprz
Marynata:
- sos sojowy
- kumin
- imbir
- cukier brązowy
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
Dressing
- łyżka musztardy
- łyżka oliwy
- pół łyżki soku z cytryny
lub
- kilka kropel oleju sezamowego
Łososia natrzeć składnikami marynaty, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Następnie łososia upiec lub usmażyć na teflonowej patelni.
Warzywa umyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, pomidora i ogórka pokroić w kostkę. Pestki dyni uprażyć.
Na półmisku ułożyć sałatę, pomidor i ogórek. Na to podzielonego na mniejsze kawałki łososia. Polać dressingiem lub skropić olej sezamowym i doprawić solą i pieprzem. Posypać pestkami dyni.