Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z makaronem i gorgonzolą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 831240" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Kuchnia&quot; sprzed kilku lat. Robię tę sałatkę zazwyczaj jako przekąskę przed obiadem, albo podaję jako składnik zimnego bufetu. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p>35 dkg makaronu (rurki, świderki - ja biorę penne)</p><p>20 dkg sera gorgonzola</p><p>15 dkg szynki parmeńskiej</p><p>10 dkg czarnych oliwek</p><p>10 dkg łuskanych orzeszków pistacjowych</p><p>6 łyżek oliwy</p><p>1 łyżka octu winnego białego</p><p>sól, pieprz czarny</p><p>listki świeżej bazylii do przybrania</p><p></p><p>Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą, dokładnie osączyć i skropić 1 łyżką oliwy. Z pozostałej oliwy i octu przygotować sos winegret, doprawić solą i pieprzem. </p><p>Ser pokroić w drobną kostkę, szynkę w paski, oliwki na ćwiartki. Orzeszki posiekać niezbyt drobno.</p><p>Ser, szynkę, oliwki i orzeszki wymieszać z makaronem. Sałatkę polać sosem, oproszyć pieprzem i przybrać listkami bazylii.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 831240, member: 10341"] Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia" sprzed kilku lat. Robię tę sałatkę zazwyczaj jako przekąskę przed obiadem, albo podaję jako składnik zimnego bufetu. [B]Składniki[/B] 35 dkg makaronu (rurki, świderki - ja biorę penne) 20 dkg sera gorgonzola 15 dkg szynki parmeńskiej 10 dkg czarnych oliwek 10 dkg łuskanych orzeszków pistacjowych 6 łyżek oliwy 1 łyżka octu winnego białego sól, pieprz czarny listki świeżej bazylii do przybrania Makaron ugotować al dente w posolonej wodzie, odcedzić, przelać na sicie zimną wodą, dokładnie osączyć i skropić 1 łyżką oliwy. Z pozostałej oliwy i octu przygotować sos winegret, doprawić solą i pieprzem. Ser pokroić w drobną kostkę, szynkę w paski, oliwki na ćwiartki. Orzeszki posiekać niezbyt drobno. Ser, szynkę, oliwki i orzeszki wymieszać z makaronem. Sałatkę polać sosem, oproszyć pieprzem i przybrać listkami bazylii. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z makaronem i gorgonzolą
Top
Bottom