- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Sałatka z makaronem ryżowym, świeżym ogórkiem, kukurydzą, szynką i koperkiem
250 g makaronu w kształcie ryżu (Orzo)
250 g chudej szynki (w kawałku)
2 średnie ogórki
puszka kukurydzy (ok. 300 g)
pęczek koperku
Sos jogurtowo-majonezowy:
1 ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
2.Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z wody.
Koperek drobno siekamy.
3.Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski, dodajemy sos jogurtowo-majonezowy i mieszamy.
Sałatkę schładzamy w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się "przegryzły".
PS. Przepis pochodzi z http://www.ivkawkuchni.pl/2014/09/saatka-z...ym-swiezym.html
bez żadnych moich modyfikacji.

250 g makaronu w kształcie ryżu (Orzo)
250 g chudej szynki (w kawałku)
2 średnie ogórki
puszka kukurydzy (ok. 300 g)
pęczek koperku
Sos jogurtowo-majonezowy:
1 ząbek czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
2.Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z wody.
Koperek drobno siekamy.
3.Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.
4.Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski, dodajemy sos jogurtowo-majonezowy i mieszamy.
Sałatkę schładzamy w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się "przegryzły".
PS. Przepis pochodzi z http://www.ivkawkuchni.pl/2014/09/saatka-z...ym-swiezym.html
bez żadnych moich modyfikacji.