- Lis 28, 2005
- 34,580
- 7,825
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
- Składniki
-
- bez laktozy
Zainspirował mnie przepis z książki E. Mórawskiej Na zdrowie, ale trochę pozmieniałam i podam tak, jak robiłam.
W oryginalnym przepisie był makaron soba i świeże gruszki; rzodkiewki dodałam od siebie, bo brakowało mi czegoś chrupiącego, a świeża gruszka była w sałatce za słodka i bez wyrazu. No i nareszcie mam inne zastosowanie niż wyżeranie ze słoika dla dwóch kartonów przepysznych gruszek, które zrobiłam z przepisu yrsy:
https://www.cincin.cc/threads/gruszki-w-zalewie-octowej.41261/
Składniki:
200 g makaronu ramen
2 młode, niewielkie cukinie pokrojone w cienkie wstążki obieraczką do warzyw
1 łyżka oleju kokosowego
słoiczek gruszek w lekkiej marynacie
pęczek rzodkiewek pokrojonych w słupki
2 łyżki sezamu (pół na pół białego i czarnego)
pęczek dymki posiekanej na plasterki lub mała słodka cebula pokrojona w słupki
Sos:
6 łyżek sosu sojowego/ tamari lub jak u mnie po dwie łyżki sosu yakitori, teryaki, poko i ponzu
1 łyżka miodu
1 spory ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczypta papryki pul biber
1/2 łyżeczki świeżo startego kłącza imbiru
garść liści pietruszki/kolendry do podania
Wykonanie:
Połączyć składniki sosu, ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelać go zimną wodą, na patelni krótko usmażyć na oleju kokosowym wstążki cukinii ( tak, żeby zmiękły, ale pozostały jędrne). Wymieszać wszystko z sosem i posypać natką pietruszki.

W oryginalnym przepisie był makaron soba i świeże gruszki; rzodkiewki dodałam od siebie, bo brakowało mi czegoś chrupiącego, a świeża gruszka była w sałatce za słodka i bez wyrazu. No i nareszcie mam inne zastosowanie niż wyżeranie ze słoika dla dwóch kartonów przepysznych gruszek, które zrobiłam z przepisu yrsy:
https://www.cincin.cc/threads/gruszki-w-zalewie-octowej.41261/
Składniki:
200 g makaronu ramen
2 młode, niewielkie cukinie pokrojone w cienkie wstążki obieraczką do warzyw
1 łyżka oleju kokosowego
słoiczek gruszek w lekkiej marynacie
pęczek rzodkiewek pokrojonych w słupki
2 łyżki sezamu (pół na pół białego i czarnego)
pęczek dymki posiekanej na plasterki lub mała słodka cebula pokrojona w słupki
Sos:
6 łyżek sosu sojowego/ tamari lub jak u mnie po dwie łyżki sosu yakitori, teryaki, poko i ponzu
1 łyżka miodu
1 spory ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
szczypta papryki pul biber
1/2 łyżeczki świeżo startego kłącza imbiru
garść liści pietruszki/kolendry do podania
Wykonanie:
Połączyć składniki sosu, ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przelać go zimną wodą, na patelni krótko usmażyć na oleju kokosowym wstążki cukinii ( tak, żeby zmiękły, ale pozostały jędrne). Wymieszać wszystko z sosem i posypać natką pietruszki.