- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Przepis z Encyklopedii Sztuki Kulinarnej, tom2 "Kuchnia rosyjska".
Ja robiłam z mniejszej porcji biorąc składniki raczej na oko ale tak żeby było z ok 1/3 porcji)
Oryginał:
250 g marynowanych grzybów
4 kartofle śr. wielkości ( ja dałam 2 małe )
3 korniszony ( ja dałam 1 mały kiszony i 1 mały konserwowy)
3 pomidory ( dałam 1)
1 cebula ( też dałam 1 ale malutką)
3 jajka ugotowane na twardo ( dałam 1)
3 łyżki oliwy ( ja olej)
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki cukru pudru
1/3 łyżeczki kminku ( ja nie dawałam
)
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka drobno posiekanego koperku.
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach ( ja gotowałam obrane), obrać, przestudzić i pokroić w paseczki
Cebulę drobno posiekać, pomidory sparzyć, obrać i pokroić w plasterki a każdy plasterek na 4 części ( ja usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w kostkę)
Grzyby wyjąć z zalewy i osączyć na sicie, pokroić w plasterki.
Jajka pokroić w kostkę.
Sos:
kminek sparzyć na sicie. Rozetrzeć oliwę z musztardą, cukrem, solą, pieprzem i sparzonym kminkiem ( ja oczywiście bez kminku za to z sokiem cytrynowym, bo miałam mało kwaśne marynaty)
Pokrojone składniki sałatki zalać sosem, delikatnie wymieszać, przed podaniem posypać zieleniną.

Ja robiłam z mniejszej porcji biorąc składniki raczej na oko ale tak żeby było z ok 1/3 porcji)

Oryginał:
250 g marynowanych grzybów
4 kartofle śr. wielkości ( ja dałam 2 małe )
3 korniszony ( ja dałam 1 mały kiszony i 1 mały konserwowy)
3 pomidory ( dałam 1)
1 cebula ( też dałam 1 ale malutką)
3 jajka ugotowane na twardo ( dałam 1)
3 łyżki oliwy ( ja olej)
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki cukru pudru
1/3 łyżeczki kminku ( ja nie dawałam

1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki
1 łyżka drobno posiekanego koperku.
sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach ( ja gotowałam obrane), obrać, przestudzić i pokroić w paseczki
Cebulę drobno posiekać, pomidory sparzyć, obrać i pokroić w plasterki a każdy plasterek na 4 części ( ja usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w kostkę)
Grzyby wyjąć z zalewy i osączyć na sicie, pokroić w plasterki.
Jajka pokroić w kostkę.
Sos:
kminek sparzyć na sicie. Rozetrzeć oliwę z musztardą, cukrem, solą, pieprzem i sparzonym kminkiem ( ja oczywiście bez kminku za to z sokiem cytrynowym, bo miałam mało kwaśne marynaty)
Pokrojone składniki sałatki zalać sosem, delikatnie wymieszać, przed podaniem posypać zieleniną.