- Sty 27, 2006
- 4,394
- 1,845
- 113
Sałatka z nieprażonej (białej) gryki i pomidorów
150 ml białej gryki
8-10 koktajlowych pomidorów lub 3-4 nieduże zwykłe
2 łyżki oliwy z pestek winogronowych (lub innej
+ troszeczke dla smażenia pomidorów
sok cytrynowy według smaku
1 ząbek czosnku
garść liści bazylii i garść liści pietruszki
sól
łyżeczka musztardy
Grykę ugotować na sypko. Pomidorki przekroić. Na niewielkiej patelni rozgrzać troszkę oliwy i chwilę podsmażyć ząbek czosnku. Dołożyć pomidory i krótko podsmażyć. Pozostalą oliwę zmieszać z sokiem cytrynowym i musztardą, solą. Drobno posiekać listki. Wszystko wymieszać

150 ml białej gryki
8-10 koktajlowych pomidorów lub 3-4 nieduże zwykłe
2 łyżki oliwy z pestek winogronowych (lub innej

sok cytrynowy według smaku
1 ząbek czosnku
garść liści bazylii i garść liści pietruszki
sól
łyżeczka musztardy
Grykę ugotować na sypko. Pomidorki przekroić. Na niewielkiej patelni rozgrzać troszkę oliwy i chwilę podsmażyć ząbek czosnku. Dołożyć pomidory i krótko podsmażyć. Pozostalą oliwę zmieszać z sokiem cytrynowym i musztardą, solą. Drobno posiekać listki. Wszystko wymieszać
