Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z ogórków
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 870172" data-attributes="member: 10341"><p>Jest to bardzo ciekawa w smaku i aromatyczna adriatycka wersja mizerii. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Proporcje dla 4 osób.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>2 ogórki sałatkowe</p><p></p><p><strong>Sos</strong></p><p>1/2 ząbka czosnku (biorę cały niezbyt duży)</p><p>5 łyżek utartych orzechów włoskich</p><p>3 łyżki oliwy</p><p>1/4 litra (szklanka) jogurtu naturalnego</p><p>do smaku sól, ocet winny lub sok z cytryny</p><p></p><p>Najpierw przygotowujemy sos. Czosnek rozcieramy na miazgę i ucieramy z orzechami, dodając stopniowo w czasie ucierania oliwę, a następnie jogurt. Sos solimy (bardzo umiarkowanie) i zakwaszamy do smaku octem lub sokiem z cytryny.</p><p>Ogórki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki, po czym łączymy z sosem. Sałatka powinna dojrzewać w lodówce około pół godziny. Podajemy do mięs pieczonych, smażonych, jajek sadzonych, potraw mącznych wytrawnych itp. Jadłam tez z kanapkami, jako sałatkę. Smakowała doskonale.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 870172, member: 10341"] Jest to bardzo ciekawa w smaku i aromatyczna adriatycka wersja mizerii. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki[/B] 2 ogórki sałatkowe [B]Sos[/B] 1/2 ząbka czosnku (biorę cały niezbyt duży) 5 łyżek utartych orzechów włoskich 3 łyżki oliwy 1/4 litra (szklanka) jogurtu naturalnego do smaku sól, ocet winny lub sok z cytryny Najpierw przygotowujemy sos. Czosnek rozcieramy na miazgę i ucieramy z orzechami, dodając stopniowo w czasie ucierania oliwę, a następnie jogurt. Sos solimy (bardzo umiarkowanie) i zakwaszamy do smaku octem lub sokiem z cytryny. Ogórki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki, po czym łączymy z sosem. Sałatka powinna dojrzewać w lodówce około pół godziny. Podajemy do mięs pieczonych, smażonych, jajek sadzonych, potraw mącznych wytrawnych itp. Jadłam tez z kanapkami, jako sałatkę. Smakowała doskonale. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z ogórków
Top
Bottom