Sałatka z ostrym kurczakiem na pistacjowo :)

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Sałatka z pistacjowym dressingiem
Luźno inspirowana przepisem Anjum

2 kurze piersi
Mieszanka sałat. Miałam szpinak, sałatę zwykła i lodową.
1 malutka cukinia, pokrojona w słupki i blanszowana w osolonej wodzie
Garść orzeszków pistacjowych lekko pokruszonych
Pomidorki koktajlowe

Marynata do mięsa
75 ml greckiego jogurtu
1/2 - 1 łyżeczka chili w proszku i papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
6 g świeżego imbiru – startego na pastę
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka oleju
1, 5 łyżki soku z cytryny lub limonki
Sól
3/4 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki octu winnego



Składniki dressingu
Sok z 1 cytryny
1 mały ząbek czosnku
20 g obranych pistacji (dobrze by było obrać je także ze skórki..)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oliwy o armacie cytryny
Sól
Pieprz

Składniki dressingu wrzucić do blendera i zmielić.
Składniki marynaty wymieszać
Kurze piersi ponakrawać i wrzucić do marynaty. Powinny w niej siedzieć jak najdłużej się da  żeby przeszły wszystkimi smakami. Ja marynowałam przez noc, ale 2 h powinny wystarczyć.
Rozgrzać grill w piekarniku. Mięso lekko osączyć z marynaty Piec pod grilem aż będzie gotowe :D. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa. Mojemu zajęło to około 30 minut, miałam dość grubaśne piersi. Znaczy się kurczak miał :D
W trakcie pieczenia kurczaka trzeba przewrócić do góry nogami..

Sałatę wymieszać z dressingiem
Mięso pokroić
Podawać z cukinią, pistacjami i pomidorami

NwaxW9oDbLqwH9v0LX.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy