- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Sałatka z pistacjowym dressingiem
Luźno inspirowana przepisem Anjum
2 kurze piersi
Mieszanka sałat. Miałam szpinak, sałatę zwykła i lodową.
1 malutka cukinia, pokrojona w słupki i blanszowana w osolonej wodzie
Garść orzeszków pistacjowych lekko pokruszonych
Pomidorki koktajlowe
Marynata do mięsa
75 ml greckiego jogurtu
1/2 - 1 łyżeczka chili w proszku i papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
6 g świeżego imbiru – startego na pastę
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka oleju
1, 5 łyżki soku z cytryny lub limonki
Sól
3/4 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki octu winnego
Składniki dressingu
Sok z 1 cytryny
1 mały ząbek czosnku
20 g obranych pistacji (dobrze by było obrać je także ze skórki..)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oliwy o armacie cytryny
Sól
Pieprz
Składniki dressingu wrzucić do blendera i zmielić.
Składniki marynaty wymieszać
Kurze piersi ponakrawać i wrzucić do marynaty. Powinny w niej siedzieć jak najdłużej się da  żeby przeszły wszystkimi smakami. Ja marynowałam przez noc, ale 2 h powinny wystarczyć.
Rozgrzać grill w piekarniku. Mięso lekko osączyć z marynaty Piec pod grilem aż będzie gotowe
. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa. Mojemu zajęło to około 30 minut, miałam dość grubaśne piersi. Znaczy się kurczak miał 
W trakcie pieczenia kurczaka trzeba przewrócić do góry nogami..
Sałatę wymieszać z dressingiem
Mięso pokroić
Podawać z cukinią, pistacjami i pomidorami
Luźno inspirowana przepisem Anjum
2 kurze piersi
Mieszanka sałat. Miałam szpinak, sałatę zwykła i lodową.
1 malutka cukinia, pokrojona w słupki i blanszowana w osolonej wodzie
Garść orzeszków pistacjowych lekko pokruszonych
Pomidorki koktajlowe
Marynata do mięsa
75 ml greckiego jogurtu
1/2 - 1 łyżeczka chili w proszku i papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego w proszku
6 g świeżego imbiru – startego na pastę
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka oleju
1, 5 łyżki soku z cytryny lub limonki
Sól
3/4 łyżeczki garam masala
1/2 łyżeczki octu winnego
Składniki dressingu
Sok z 1 cytryny
1 mały ząbek czosnku
20 g obranych pistacji (dobrze by było obrać je także ze skórki..)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oliwy o armacie cytryny
Sól
Pieprz
Składniki dressingu wrzucić do blendera i zmielić.
Składniki marynaty wymieszać
Kurze piersi ponakrawać i wrzucić do marynaty. Powinny w niej siedzieć jak najdłużej się da  żeby przeszły wszystkimi smakami. Ja marynowałam przez noc, ale 2 h powinny wystarczyć.
Rozgrzać grill w piekarniku. Mięso lekko osączyć z marynaty Piec pod grilem aż będzie gotowe
W trakcie pieczenia kurczaka trzeba przewrócić do góry nogami..
Sałatę wymieszać z dressingiem
Mięso pokroić
Podawać z cukinią, pistacjami i pomidorami

Ostatnią edycję dokonał moderator: