Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z pęczakiem, oliwkami i fetą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Ladybird" data-source="post: 1514322" data-attributes="member: 1644"><p>Bardzo smaczna sałatka, lekka i orzeźwiająca. Przepis stąd: <a href="http://zielenina.blogspot.com/2010/05/saatka-z-peczaku-z-pieczona-papryka.html" target="_blank">Sałatka z pęczaku z pieczoną papryką, oliwkami i fetą </a></p><p>Proporcje i niektóre składniki pozamieniałam ale podaję tak, jak jest u Zieleniny. </p><p></p><p>100 g ugotowanego pęczaku</p><p>2 pokrojone w paski czerwone pieczone papryki </p><p>10 czarnych oliwek pokrojonych na połówki</p><p>1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano </p><p>3 posiekane zielone cebulki </p><p>100 g pokruszonej fety</p><p></p><p>Sos:</p><p>sok ze średniej cytryny</p><p>3 łyżki oliwy</p><p>1 łyżka miodu</p><p>1/2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy</p><p>1/2 łyżeczki wędzonej papryki</p><p>1/2 rozgniecionego ząbka czosnku</p><p>1/2 łyżeczki morskiej soli</p><p></p><p>Kaszę ugotować. Paprykę upiec, obrać ze skóry i pokroić na paski. </p><p>Wymieszać składniki sosu.</p><p>Do kaszy dodać paprykę, oliwki, oregano, cebulkę i większość fety. Dodać sos, wymieszać, na wierzch pokruszyć resztę fety, można posypać wędzoną papryką. </p><p></p><p>Moje zmiany:</p><p>Dałam smażoną, marynowaną paprykę ze słoika, zielone oliwki, jedna cebulkę i dużo szczypiorku. Suszone oregano wmieszałam do sosu. Zmniejszyłam też ilość soku z cytryny, i tak sałatka wyszła kwaśna (pewnie przez marynowaną paprykę). Do sosu dałam też słodką paprykę i różową sól (mniej niż 1/2 łyżeczki), pominęłam uniwersalną przyprawę.</p><p>Bardzo smaczna, będę powtarzać.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Ladybird, post: 1514322, member: 1644"] Bardzo smaczna sałatka, lekka i orzeźwiająca. Przepis stąd: [URL="http://zielenina.blogspot.com/2010/05/saatka-z-peczaku-z-pieczona-papryka.html"]Sałatka z pęczaku z pieczoną papryką, oliwkami i fetą [/URL] Proporcje i niektóre składniki pozamieniałam ale podaję tak, jak jest u Zieleniny. 100 g ugotowanego pęczaku 2 pokrojone w paski czerwone pieczone papryki 10 czarnych oliwek pokrojonych na połówki 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano 3 posiekane zielone cebulki 100 g pokruszonej fety Sos: sok ze średniej cytryny 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki uniwersalnej przyprawy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 rozgniecionego ząbka czosnku 1/2 łyżeczki morskiej soli Kaszę ugotować. Paprykę upiec, obrać ze skóry i pokroić na paski. Wymieszać składniki sosu. Do kaszy dodać paprykę, oliwki, oregano, cebulkę i większość fety. Dodać sos, wymieszać, na wierzch pokruszyć resztę fety, można posypać wędzoną papryką. Moje zmiany: Dałam smażoną, marynowaną paprykę ze słoika, zielone oliwki, jedna cebulkę i dużo szczypiorku. Suszone oregano wmieszałam do sosu. Zmniejszyłam też ilość soku z cytryny, i tak sałatka wyszła kwaśna (pewnie przez marynowaną paprykę). Do sosu dałam też słodką paprykę i różową sól (mniej niż 1/2 łyżeczki), pominęłam uniwersalną przyprawę. Bardzo smaczna, będę powtarzać. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z pęczakiem, oliwkami i fetą
Top
Bottom