Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Sałatka z pęczaku, ciecierzycy i daktyli w pieczonym bakłażanie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Izolda" data-source="post: 1540788" data-attributes="member: 1443"><p>Szukałam jakiejś ciekawej sałatki z pęczakiem i ta bardzo mi się spodobała:</p><p><a href="http://www.coconutandberries.com/2014/06/18/barley-chickpea-date-salad-stuffed-aubergines/" target="_blank">http://www.coconutandberries.com/2014/06/1...fed-aubergines/</a></p><p></p><p>W oryginale ta sałatka jest podawana w połówkach pieczonego bakłażana. Osobiście nie chciało mi się w to bawić, bo sałatka miała być tylko dla mnie, a po drugie myślę, że taki wymieszany z innymi składnikami tylko zyskał na smaku. Sałatka jest pyszna, polecam. Podaję z moimi niewielkimi zmianami.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 puszka ugotowanej ciecierzycy</p><p>1 szklanka ugotowanego pęczaku</p><p>6 suszonych daktyli, drobno pokrojonych</p><p>1 szklanka pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki</p><p>0,5 dużej czerwonej cebuli, posiekanej</p><p>1/3 szklanki kolendry, posiekanej</p><p>Sos:</p><p>2 łyżki oliwy extra vergine</p><p>3 łyżki soku z cytryny</p><p>2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego</p><p>1,5 łyżeczki mielonego cynamonu</p><p>płatki chilli do smaku</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>2 średnie bakłażany (ja miałam jednego wielkoluda), pokrojone na plastry i upieczone w piekarniku (mój był z grilla)</p><p></p><p><strong>Sposób wykonania:</strong></p><p>Upieczone i ostudzone bakłażany pokroić w grubszą kostkę, połączyć z innymi składnikami. To co na sos wlać do słoiczka, zakręcić i energicznie wstrząsnąć, polać sałatkę, wymieszać.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Ja po wymieszaniu sosu wrzuciłam do niego pokrojone daktyle i dokładnie wymieszałam, bo one mają tendencję do sklejania w grudy i potem trudno się ich pozbyć w sałatce.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Izolda, post: 1540788, member: 1443"] Szukałam jakiejś ciekawej sałatki z pęczakiem i ta bardzo mi się spodobała: [URL="http://www.coconutandberries.com/2014/06/18/barley-chickpea-date-salad-stuffed-aubergines/"]http://www.coconutandberries.com/2014/06/1...fed-aubergines/[/URL] W oryginale ta sałatka jest podawana w połówkach pieczonego bakłażana. Osobiście nie chciało mi się w to bawić, bo sałatka miała być tylko dla mnie, a po drugie myślę, że taki wymieszany z innymi składnikami tylko zyskał na smaku. Sałatka jest pyszna, polecam. Podaję z moimi niewielkimi zmianami. [B]Składniki:[/B] 1 puszka ugotowanej ciecierzycy 1 szklanka ugotowanego pęczaku 6 suszonych daktyli, drobno pokrojonych 1 szklanka pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki 0,5 dużej czerwonej cebuli, posiekanej 1/3 szklanki kolendry, posiekanej Sos: 2 łyżki oliwy extra vergine 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu płatki chilli do smaku 1 łyżeczka soli 2 średnie bakłażany (ja miałam jednego wielkoluda), pokrojone na plastry i upieczone w piekarniku (mój był z grilla) [B]Sposób wykonania:[/B] Upieczone i ostudzone bakłażany pokroić w grubszą kostkę, połączyć z innymi składnikami. To co na sos wlać do słoiczka, zakręcić i energicznie wstrząsnąć, polać sałatkę, wymieszać. [B]Moje uwagi:[/B] Ja po wymieszaniu sosu wrzuciłam do niego pokrojone daktyle i dokładnie wymieszałam, bo one mają tendencję do sklejania w grudy i potem trudno się ich pozbyć w sałatce. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Sałatka z pęczaku, ciecierzycy i daktyli w pieczonym bakłażanie
Top
Bottom