Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z pora
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1510799" data-attributes="member: 10341"><p>Bardzo prosta i smaczna. Pasuje zarówno do mięs jak i do ryb. Robię ją jako dodatek do obiadu. Przepis wystarczy dla 3 - 4 osób. Pierwszy raz przepis na nią znalazłam przed laty w &quot;Smakach i aromatach&quot;. </p><p> <strong>Składniki </strong>(w przybliżeniu)</p><p>- - 1 - 2 pory, zależnie od wielkości, tylko białe części</p><p>- - 1 - 2 jabłka - też zależnie od wielkości</p><p>- - 1 - 2 ogórki kiszone (ja biorę konserwowe, ale to według smaku i uznania)</p><p>- - 3 - 4 łyżki majonezu (niektórzy dodają lekką śmietankę, jogurt naturalny itp. - ja obstaję przy majonezie-</p><p>- trochę soku z cytryny</p><p>- sól, pieprz, cukier</p><p>- dla ozdoby trochę siekanej zieleniny - ja biorę szczypiorek.</p><p></p><p>Zaczynamy od wyboru, jak ma wygladać ta surówka. Żeby dokładnie wypłukać piasek, niektórzy przecinają warzywo wzdłuż, myję je dokładnie, osuszają i kroją w półplasterki. Ja tak często robię. Inni natomast po umyciu i wysuszeniu, tę białą część porą siekają w okrągłe plasterki. Obie wersje nie różnią się niczym innym poza wyglądem. Do posiekanego pora dodaję obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Żeby nie ściemniały, zaraz kropię je sokiem z cytryny. Jabłek można nie obierać, a niektórzy nawet ścierają je na tarce o grubych oczkach. Mnie ta mieszanina składników o różnej konsystencji nie odpowiada, więc pozostaję przy krojeniu. Zaraz też dodaję trochę cukru (tu warto spróbować, żeby uchwycić odpowiadający nam smak - ja nie preferuję zbyt kwaśnego). </p><p>Teraz siekam w kosteczkę ogórki (konserwowych nie obieram, natomiast z kiszonych zdejmuję skórkę) Ogórki powinny nbyć jędrne. Pokrojone w kosteczkę łączymy z porami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i, jeśli trzeba, jeszcze odrobiną cukru - wszystko polewamy wybranym sosem (ja majonezem, bo ma lepszą konsystencję). Mieszamy razem i po ponownym spróbowaniu i ewentualnym dosmaczeniu, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. </p><p>Spotkałam się też u znajomych z tą surówką, do której dodano surową marchewką i kukurydzę z puszki. Odradzam. Chociaż może komuś zasmakuje. Mnie na pewno nie. </p><p>Niezależnie od tego, co kto wybierze, życzę smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1510799, member: 10341"] Bardzo prosta i smaczna. Pasuje zarówno do mięs jak i do ryb. Robię ją jako dodatek do obiadu. Przepis wystarczy dla 3 - 4 osób. Pierwszy raz przepis na nią znalazłam przed laty w "Smakach i aromatach". [B]Składniki [/B](w przybliżeniu) - - 1 - 2 pory, zależnie od wielkości, tylko białe części - - 1 - 2 jabłka - też zależnie od wielkości - - 1 - 2 ogórki kiszone (ja biorę konserwowe, ale to według smaku i uznania) - - 3 - 4 łyżki majonezu (niektórzy dodają lekką śmietankę, jogurt naturalny itp. - ja obstaję przy majonezie- - trochę soku z cytryny - sól, pieprz, cukier - dla ozdoby trochę siekanej zieleniny - ja biorę szczypiorek. Zaczynamy od wyboru, jak ma wygladać ta surówka. Żeby dokładnie wypłukać piasek, niektórzy przecinają warzywo wzdłuż, myję je dokładnie, osuszają i kroją w półplasterki. Ja tak często robię. Inni natomast po umyciu i wysuszeniu, tę białą część porą siekają w okrągłe plasterki. Obie wersje nie różnią się niczym innym poza wyglądem. Do posiekanego pora dodaję obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Żeby nie ściemniały, zaraz kropię je sokiem z cytryny. Jabłek można nie obierać, a niektórzy nawet ścierają je na tarce o grubych oczkach. Mnie ta mieszanina składników o różnej konsystencji nie odpowiada, więc pozostaję przy krojeniu. Zaraz też dodaję trochę cukru (tu warto spróbować, żeby uchwycić odpowiadający nam smak - ja nie preferuję zbyt kwaśnego). Teraz siekam w kosteczkę ogórki (konserwowych nie obieram, natomiast z kiszonych zdejmuję skórkę) Ogórki powinny nbyć jędrne. Pokrojone w kosteczkę łączymy z porami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i, jeśli trzeba, jeszcze odrobiną cukru - wszystko polewamy wybranym sosem (ja majonezem, bo ma lepszą konsystencję). Mieszamy razem i po ponownym spróbowaniu i ewentualnym dosmaczeniu, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Spotkałam się też u znajomych z tą surówką, do której dodano surową marchewką i kukurydzę z puszki. Odradzam. Chociaż może komuś zasmakuje. Mnie na pewno nie. Niezależnie od tego, co kto wybierze, życzę smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Sałatka z pora
Bottom