- Wrz 3, 2005
- 1,122
- 0
- 0
Sałatka nie dość, że jest sycąca (ryz i ciecierzyca) to w dodatku orzeźwia i pobudza, a to za sprawą słonej fety i ostrej czerwonej cebuli.
Kontrowersyjny moze być dodatek suszonej zurawiny, ale naprawdę jest niezbędny
Przepis pochodzi z BBC GoodFood
Sałatka z ryżu, fety i ciecierzycy
1 porcja
- 40 g ryżu brązowego
- 120 g ciecierzycy z puszki
- 15 g suszonej żurawiny
- 1 czerwona cebula, pokrojona w plastry
- rozgnieciony ząbek czosnku
- 40g sera feta
- natka pietruszki
- garść posiekanej natki pietruszki
Opłukaj ryż. Wrzuć do gorącej wody i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 4 minuty przed końcem gotowania dodaj odsączoną ciecierzycę. Odsącz, wymieszaj z cebula i żurawiną.Pokrusz ser feta i posyp nim ryż. Dodaj pietruszkę. Podawaj zimne lub ciepłe.
Kontrowersyjny moze być dodatek suszonej zurawiny, ale naprawdę jest niezbędny
Przepis pochodzi z BBC GoodFood
Sałatka z ryżu, fety i ciecierzycy
1 porcja
- 40 g ryżu brązowego
- 120 g ciecierzycy z puszki
- 15 g suszonej żurawiny
- 1 czerwona cebula, pokrojona w plastry
- rozgnieciony ząbek czosnku
- 40g sera feta
- natka pietruszki
- garść posiekanej natki pietruszki
Opłukaj ryż. Wrzuć do gorącej wody i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 4 minuty przed końcem gotowania dodaj odsączoną ciecierzycę. Odsącz, wymieszaj z cebula i żurawiną.Pokrusz ser feta i posyp nim ryż. Dodaj pietruszkę. Podawaj zimne lub ciepłe.
