- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Kolejna, nieco zmodyfikowana przeze mnie, salatka od Fiony Smith (mam do niej slabosc
). Tym razem niecodzienna kombinacja skladnikow (i kuchni), ktore zadziwiajaco doskonale do siebie pasuja. Mozna podac solo lub w towarzystwie pieczywa, jak chapati/paratha, lub na przyklad pieczonych ziemniakow w mundurkach.
W trakcie konsumpcji, zgodzilismy sie, ze zamiast paneer pasowac tu rowniez bedzie gotowana/pieczona piers kurczaka lub indyka, a nawet wedzone tofu. Pokusilabym sie tez o dodanie pocietego w slupki zielonego jablka/ogorka. Na pewno wyprobujemy niebawem bo salatka jest wysmienita.
Zaczelam od przygotowania dressingu:
2 lyzki proszku curry (mild)
2 czubate lyzki mango chutney
4 lyzki majonezu
2 lyzki greckiego jogurtu
1-2 lyzki octu cydrowego
sol
pieprz
chilli w proszku lub cayenne
Skladniki wymieszalam, przykrylam i wstawilam do lodowki.
Skladniki salatki:
1/2 glowki salaty lodowej, poszatkowanej cienko 9 jak kapuste na surowki)
2 pory, pokrojone w cienkie plasterki
3 lodygi selera naciowego, posiekane w cienkie talarki
peczek szczypiorku, pociety drobno nozycami
100g uprazonych, posolonych orzechow cashew
150g paneer, lub innego twardego, dosc mdlego sera, pokrojonego w kostke
1 lyzeczke nasion czarnuszki
Salate, pory, selery i szczypiorek wymieszalam potrzasajac miska. Na warzywa wylozylam orzechy, ser. Czarnuszke podgrzalam na patelni az stala sie aromatyczna. Posypalam nia skladniki salatki. Calosc podalam z dressingiem i cieplym pieczywem.

W trakcie konsumpcji, zgodzilismy sie, ze zamiast paneer pasowac tu rowniez bedzie gotowana/pieczona piers kurczaka lub indyka, a nawet wedzone tofu. Pokusilabym sie tez o dodanie pocietego w slupki zielonego jablka/ogorka. Na pewno wyprobujemy niebawem bo salatka jest wysmienita.
Zaczelam od przygotowania dressingu:
2 lyzki proszku curry (mild)
2 czubate lyzki mango chutney
4 lyzki majonezu
2 lyzki greckiego jogurtu
1-2 lyzki octu cydrowego
sol
pieprz
chilli w proszku lub cayenne
Skladniki wymieszalam, przykrylam i wstawilam do lodowki.
Skladniki salatki:
1/2 glowki salaty lodowej, poszatkowanej cienko 9 jak kapuste na surowki)
2 pory, pokrojone w cienkie plasterki
3 lodygi selera naciowego, posiekane w cienkie talarki
peczek szczypiorku, pociety drobno nozycami
100g uprazonych, posolonych orzechow cashew
150g paneer, lub innego twardego, dosc mdlego sera, pokrojonego w kostke
1 lyzeczke nasion czarnuszki
Salate, pory, selery i szczypiorek wymieszalam potrzasajac miska. Na warzywa wylozylam orzechy, ser. Czarnuszke podgrzalam na patelni az stala sie aromatyczna. Posypalam nia skladniki salatki. Calosc podalam z dressingiem i cieplym pieczywem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: